Steeds meer mensen kiezen ervoor om delen van hun tuin te laten bestraten. Dat heeft een hoop voordelen uiteraard. Dat er ook nadelen zitten aan bestrating is iets wat steeds vaker in de media naar buiten wordt gebracht. We zullen de voordelen en de nadelen van een bestrating dan aan u voorleggen.

De kosten van een bestrating

Laat u een tuin bestraten dan komt u voor bepaalde kosten te staan. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Wat voor bestrating wordt er aangebracht Omschrijving Prijs per vierkante meter
Bestrating tuin(pad) Een tuinpad aanleggen of een complete tuin bestraten met betonklinkers of gebakken klinkers Tussen 25 en 45 euro
Bestrating terras Een terras aanleggen, verstevigen met bouwpuin, met betonklinkers of gebakken klinkers Tussen 35 en 55 euro

 

De voordelen van bestrating

Laat u een bestrating aanbrengen dan heeft u daar een hoop voordelen van. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

  • Een veilige ondergrond. Een ondergrond die bestaat uit zwarte aarde of gras is behoorlijk gevaarlijk als ondergrond om op te zitten en te lopen. De reden hiervan is dat onregelmatigheden in de ondergrond niet gelijk opvallen. Er kunnen dus behoorlijk gevaarlijke struikelpartijen plaatsvinden op gras of grond die ongelijkmatig is aangelegd. Het voordeel is dat u zacht valt bij een dergelijke struikelpartij, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
  • Het oogt ruimtelijk. Een bestrate tuin zal ruimtelijk ogen. Niet alleen oogt het oppervlak wanneer het bestraat is groter; u kunt er ook nog optische effecten in laten aanleggen. Met het juiste patroon bij de bestrating kunt u een oppervlak groter laten lijken. Het heeft te maken met de grootte van de stenen en de richting waarin ze zijn gelegd. Ook met een patroon in een bepaalde vorm kan een tuin al snel een stuk groter lijken dan hij in werkelijkheid is.
  • Het is overzichtelijk. Bestrating is behoorlijk overzichtelijk. U heeft minder randen om te moeten bijhouden wanneer er een bestrating is aangebracht in uw tuin. Wanneer u overal gras heeft liggen zult u de randen met grote regelmaat moeten wegsteken om te voorkomen dat het gras door uw tuin heen gaat woekeren; met bestrating heeft u dit probleem niet. Een bestrate tuin kunt u uiteraard zelf naderhand nog voorzien van bloembakken en plantenbakken die u op de bestrating neerzet. Dit heeft als groot voordeel dat u de tuin flexibel kunt inrichten.
  • Het is onderhoudsarm. Vergeleken met een tuin die vol groene elementen zit is een tuin met alleen een bestrating behoorlijk onderhoudsarm. Dat houdt echter niet in dat u er helemaal geen onderhoud aan heeft. U kunt namelijk tussen de stenen behoorlijk wat onkruid weghalen. Dit zal blijven opkomen tussen de stenen door en het haalt – als het onkruid gaat woekeren – het mooie uiterlijk van uw bestrate tuin al heel snel naar beneden.

De nadelen van een bestrating aanleggen

Een bestrating aanleggen heeft niet alleen maar voordelen. We hebben ook de nadelen voor u op een rij gezet zodat u zelf tot een goede afweging kan komen.

  • Het hemelwater kan niet weg. Tuinen die bestraat zijn zullen doorgaans het hemelwater slechter afvoeren dan tuinen die grotendeels uit groen bestaan. Het is de oorzaak van veel wateroverlast wanneer het regent, en van een lage grondwaterspiegel in deze gebieden. Het is dan ook zaak dat u een tuin goed laat draineren voordat er een bestrating wordt afgelegd. Dat houdt in dat het water enigszins af kan lopen, en dat er een drainage put in de tuin verwerkt zit. Wanneer u dit nalaat zult u bij een flinke regenbui altijd blijven zitten met een binnenmeer in uw tuin waar u doorheen zult moeten waden. De aanleg van een drainage moet u apart aanvragen bij een bestrating maar de meeste stratenmakers komen hier uit zichzelf mee.
  • De ondergrond kan verzakken. Een bestrate tuin kan op den duur gaan verzakken wat voor gevaarlijke situaties kan gaan zorgen. Stenen of tegels die ongelijk liggen kunnen letterlijk een struikelblok vormen voor u en uw gezinsleden. Het is dan ook zaak dat u de tuin eens per paar jaar laat ophogen en gelijk laat leggen. Wanneer u handig bent is dit een klus die u ook zelf zou kunnen uitvoeren. Bij een ondergrond die zwaar wordt belast is de kans groter dat er verzakkingen plaatsvinden. In dat geval moet u er aan denken dat u een ondergrond laat leggen die voor een deel bestaat uit bouwpuin. Deze ondergrond zal verstevigd zijn waardoor een terras of een grotere bestrating minder snel zal gaan verzakken. Dit is een goed advies bij tuinpaden waar zware objecten overheen worden gereden maar ook bij terrassen waar zware tuinstoelen en tuintafels op komen te staan.
  • Het is een slechte ondergrond bij kinderen. Heeft u kleine kinderen die veel in de tuin spelen dan is een bestrating een heel slechte ondergrond. U zult bemerken dat kinderen gemeen hard kunnen vallen op een bestrate tuin. Wanneer de kinderen nog in de leeftijd zijn dat ze graag ravotten is het dan ook aan te raden om een deel van uw tuin te voorzien van gras, Wilt u toch tegels in de hele tuin, kiest u dan op het gedeelte waar uw kinderen spelen voor rubber tegels in plaats van tegels van steen of beton.
  • De stenen kunnen glad worden. Een bestrating kan in de periodes waarin het regent gevaarlijk glad worden. Zeker bij stenen die met een glazuurlaag of coating zijn afgewerkt is dit het geval. In dat geval is het aan te raden om een antislip laag te laten aanbrengen op de stenen in uw tuin.

Een bestrating hoeft niet kostbaar te zijn

Een bestrating in uw tuin laten aanleggen hoeft geen kostbare aangelegenheid te zijn. U houdt de kosten in de hand door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. Vervolgens ontvangt u meerdere offertes die u vergelijkt aan de hand van de volgende zaken:

  • De materiaalkosten. Een stratenmaker kan zijn stenen tegen een laag tarief inkopen en u profiteert daar als klant van.
  • De kosten van het werk. Het arbeidsloon zal uitgesplitst staan in een aantal uren en een bijpassend uurtarief. Dit zijn zaken die u kunt vergelijken.
  • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.