Zonnepanelen zijn misschien op dit moment de beste optie als je een duurzamer huishouden wilt gaan leiden. Je kunt er je eigen energie mee opwekken en gebruiken, wat betekent dat je veel minder afhankelijk wordt van de voorraden in ons land. Daar ben jij en daar is Nederland natuurlijk bij gebaat. De besparingen die je maakt met zonnepanelen zijn ook erg interessant. Als jij van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, dan kun je van de onderstaande veelgemaakte fouten alvast veel leren.
Niet naar de gemeente gaan
Er zijn twee redenen waarom het verstandig is om met je gemeente te praten over je plannen.
- Vergunning: het kan zo zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van je nieuwe zonnepanelen. De regels hiervoor verschillen per gemeente, dus dit kun je alleen direct bij hen nagaan. Meestal hoeven alleen eigenaars van monumentale panden een subsidie aan te vragen, maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.
- Subsidie: sommige gemeentes en provincies hebben subsidiegelden beschikbaar gemaakt voor inwoners die zonnepanelen laten plaatsen. Ook dit is weer volledig afhankelijk van waar je woont, maar er is dus een goede kans dat je financiële steun kunt ontvangen van je regionale overheden.
De mogelijke opbrengst niet afstemmen op de omstandigheden
Wat veel mensen vergeten is dat de opbrengst van zonnepanelen erg afhankelijk is van de omstandigheden. Je zal zien dat deze opbrengst wordt aangegeven in Wattpiek (Wp) en het aantal Wp dat gegeven wordt bij de productomschrijving is wat een zonnepaneel in een ideale situatie genereert. Onderstaand lijstje geeft aan wat deze ideale situatie is.
- De zonnepanelen staan in een ideale situatie op het zuiden en hoe meer je dak hiervan afwijkt, hoe kleiner de opbrengsten worden. Staat jouw dak op het noorden, dan is het niet rendabel om zonnepanelen te plaatsen.
- De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 30 tot 35 graden. Bij een afwijking hiervan wordt minder energie opgewekt.
- Hoe meer zonnekracht er in jouw regio is, hoe meer je zal genereren. In Eindhoven is deze zonnekracht bijvoorbeeld lager dan in Den Helder.
- Als er veel bomen om je dak heen staan die hier een schaduw op werpen of die bladeren loslaten die op de zonnepanelen terecht komen, dan zal de opbrengst minder zijn. Ook sneeuw en andere neerslag kunnen direct invloed hebben op de opbrengst.
De verkeerde zonnepanelen kiezen
Het is erg belangrijk dat je je uitgebreid laat informeren over de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook hybride zonnepanelen kiezen waarvan je thermisch- en elektrisch rendement krijgt. Fotovoltaïsche zonnepanelen worden meestal in drie groepen verdeeld, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf. De verschillende zonnepanelen zijn voor verschillende situaties geschikt.
- Klein dakoppervlak: wil je met een klein dakoppervlak een zo hoog mogelijk rendement kunnen genereren? Dan kun je het beste kiezen voor monokristallijn zonnepanelen. Deze zijn wel duurder, maar leveren dus per vierkante meter ook meer op. Monokristallijn zonnepanelen presteren het beste in direct zonlicht.
- Beschut dakoppervlak: voor ongeveer 10 procent minder in prijs kun je ook polykristallijn zonnepanelen overwegen. Deze leveren iets minder op per vierkante meter, maar doen het erg goed als ze niet in direct zonlicht staan. In Nederland is dat dus perfect. Heb je een groter dakoppervlak, dan kun je nog steeds veel stroom genereren.
- Moderne woningen: als je een moderne woning hebt en je zoekt naar een zonnepaneel dat hier goed bij past, dan kun je amorf zonnepanelen overwegen. Deze worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Ze zijn flexibel, dus gemakkelijk aan te brengen en zijn volledig matzwart. Amorf zonnepanelen zijn ook goedkoper, maar het rendement is het laagste. Veel mensen kiezen ze om de constantere levering van stroom en het uiterlijk.
Geen speciale zonnepanelen overwegen
Behalve de standaard zonnepanelen die bestaan uit harde platen, zijn er ook andere soorten zonnepanelen die misschien beter bij jouw situatie zouden passen. Zo kun je overwegen om dakpannen met zonnepanelen te nemen of om zonnepanelen in kegelvorm te laten plaatsen. Ook is het mogelijk om de kleur van de zonnepanelen af te laten stemmen op de kleur van je dakpannen, zodat ze minder goed opvallen. Er zijn portable zonnepanelen die je in het stopcontact doet en die zo stroom terug leveren. En als laatste kun je ervoor kiezen om transparante of flexibele zonnepanelen te nemen. Transparante zonnepanelen vallen nauwelijks op en flexibele zonnepanelen zijn ideaal voor gebruik bijvoorbeeld op de caravan of camper.
Geen belasting terugvragen over de prijs voor de zonnepanelen
In Nederland is er geen landelijke subsidie voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Daar staat tegenover dat je alle belasting die je hebt betaald over het totaalbedrag op de eindfactuur kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Hier moet je je voor aanmelden als ondernemer en dit is wat veel mensen tegenhoudt. Hier zit namelijk een administratief proces aan verbonden die voor sommige mensen te ingewikkeld is. Voor €100 kun je ook deze administratie voor je laten doen. Als je €800 terugkrijgt is dit het geld dus meer dan waard.
Vergelijk offertes
Wil je alvast weten wat de verschillende leveranciers in jouw omgeving vragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Vraag dan direct bij hen offertes op door onze vergelijkingstool te gebruiken.