Als er asbest in je woning aanwezig is, dan is dit mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Als jouw gezin, jouw gasten en de omstaanders de vezels van het asbest met regelmaat inademen, dan kunnen hier ernstige longziektes door worden veroorzaakt. Het is dus het beste om direct wat aan je asbest te doen, zodat je je hier geen zorgen meer over hoeft te maken. De onderstaande tips kun je gebruiken bij het inplannen van deze werkzaamheden.
Tip 1: verwijder je asbestdak voor 2024
Als jij een asbestdak hebt, dan ben je verplicht dit voor 2024 te verwijderen. Dit is vastgelegd in het asbestverwijderingsbesluit van de overheid. Als zich daarna nog wel asbestdaken op je erf bevinden loop je een risico dat je een boete krijgt en dat je gedwongen wordt deze alsnog weg te halen. Je kunt dit maar beter in je eigen tijd doen, dus zorg ervoor dat je asbestdak voor 2024 professioneel is weggehaald. Helaas is hier geen subsidiegeld meer voor beschikbaar, dus de kosten moet je dan zelf voor dragen.
Tip 2: soms kun je je asbest zelf verwijderen
Er zijn enkele situaties waarin jij toegestaan wordt je asbest zelf te verwijderen en af te voeren. Hier zijn wel erg strenge regels op van kracht, omdat asbest schadelijk is en jij hier waarschijnlijk zelf weinig kennis van hebt. Deze regels zijn verschillend per gemeente en vraag je het beste op direct bij je gemeentehuis. Je hebt mogelijk ook een vergunning nodig om het asbest te mogen afleveren. In onderstaande situatie mag je echter zelf aan de slag.
- Het is hechtgebonden asbest.
- Er is sprake van niet meer dan 35 vierkante meter asbest.
- Het asbest is niet vastgelijmd.
- Bij verwijdering kan het asbest niet worden beschadigd.
Je kunt op deze manier bijna 75 procent besparen van de kosten voor een asbestsaneerder. Hier moet wel bij gezegd worden dat het voor jou niet simpel is om dit te doen en om je aan alle regels en richtlijnen te houden. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om deze klus uit te besteden.
Tip 3: neem altijd het zekere voor het onzekere
Als jij asbest hebt aangetroffen in je woning, dan zinkt je hart je misschien in je schoenen. Het enige wat je kunt zien zijn de kosten die je moet maken om dit te laten verwijderen. En dit is inderdaad financieel geen fijne constatering. Toch is het altijd beter om direct actie te ondernemen en om het asbest niet zomaar te laten zitten. Allereerst plan je een asbestinventarisatie in en tot dan toe heb je nog geen idee met de omvang van het probleem waarmee je te maken hebt. Tijdens de inventarisatie wordt het asbest in je woning in kaart gebracht en kun je pas echt zien hoe urgent en hoe duur de situatie is. Heb je hechtgebonden asbest, dan is er geen haast om dit te laten verwijderen, maar kun je het beste wel gaan nadenken over het inplannen van de werkzaamheden. Is er niet-hechtgebonden asbest, dan is dit erg gevaarlijk en zal er direct actie ondernomen moeten worden. Aangezien de gezondheid van jou en van de mensen om je heen op het spel staat, is het in geen geval een goed idee om het asbest te negeren.
Tip 4: controleer de erkenningen en certificeringen van asbestspecialisten
De kans is klein dat je met een oplichter te maken krijgt, maar de kans is er wel en deze is vrij gemakkelijk te voorkomen. Asbest mag namelijk alleen geïnventariseerd worden en verwijderd worden door bedrijven die erkend zijn en die de juiste documenten kunnen laten zien. Deze documenten zijn algemeen bekend.
- Ascert: de stichting Ascert is verantwoordelijk voor het certificeren van de asbestspecialisten. Je kunt op de website van de specialist opzoeken of deze gecertificeerd is en je kunt dit ook weer navragen bij de stichting Ascert zelf. Zonder certificering mag een bedrijf het asbest niet officieel inventariseren en verwijderen.
- SC-530 en SC-540: dit zijn de certificaten die een bedrijf moet kunnen laten zien. Deze certificaten zijn beperkt geldig en worden gegeven als iemand officieel asbest mag verwijderen of inventariseren. Je kunt ook vragen of je deze certificaten mag zien.
- Cursussen: asbest verwijderaars, -inventariseerders en -toezichthouders moeten een bepaalde cursus volgen voordat ze deze baan mogen uitvoeren. Ook hier krijgen ze dan een diploma voor. De cursussen heten Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA), Deskundig Toezichthouder Asbest (DTA) en Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV).
- NEN 2991: deze Nederlandse Norm beschrijft de richtlijnen voor een correct uitgevoerde asbestinventarisatie. Met deze richtlijnen kan de inventarisatie deskundig worden uitgevoerd en is veiligheid gegarandeerd. Let er dus op dat de asbestspecialist de inventarisaties conform deze richtlijn uitvoert.
Vergelijk offertes
Wil jij ook een asbestinventarisatie laten uitvoeren, zodat je weet waar je aan toe bent? Of wil je direct al je asbest laten saneren, zodat je er helemaal van af bent? Dan kun je hier via onze vergelijkingstool alvast enkele offertes voor opvragen bij gecertificeerde en betrouwbare asbestspecialisten.