De ramen in je huis hebben een aantal belangrijke functies. Ze zorgen voor een goede hoeveelheid licht in je huis en daarnaast zouden ze ook warmte moeten brengen. Dat eerste zit vaak wel goed in een woning maar de warmte in een huis door de ramen laat vaak te wensen over. Wanneer u naast uw raam zit is de kans groot dat u een stroom koude lucht van buitenaf voelt komen. Het zal in dat geval ook zo zijn dat de warmte van binnenin uw huis naar buiten stroomt. In dat geval verdienen uw ramen absoluut extra aandacht. Het is goed om in dat geval de diensten van een glaszetter te overwegen.
Hoe nieuw glas u veel kosten bespaart
Ga je nieuw glas kopen voor uw huis dan doet u daar een goede aanschaf mee. Het zal u namelijk op den duur flink wat kosten besparen. We hebben voor u een aantal soorten glas op een rij gezet samen met de eigenschappen hiervan. Op die manier ziet u direct hoe nieuw glas kan besparen.
- HR glas; goedkoopste keuze. HR glas wordt wel de goedkoopste keuze genoemd wanneer u nieuw glas gaat bestellen en laat plaatsen. Het is glas wat eigenlijk in Nederland al niet meer wordt gemaakt omdat het ver onder de bouwnorm valt. Dit glas mag dan dubbel zijn; er zit enkel een laag lucht tussen de beide glasplaten in waardoor de isolerende waarde niet zo hoog is als bij de andere varianten. De productie vindt plaats in het buitenland waardoor de levertijd hoger zal zijn dan bij de duurdere varianten HR glas.
- HR+ glas voor bij vervanging ramen. Gaat u voor een vervanging van de ramen zonder dat er gelijk een verbouwing aan het huis aan te pas komt dan kunt u kiezen voor HR+ glas. Dit is namelijk glas wat minder is dan de bouwnorm maar beter dan het HR glas. Dit glas heeft een gaslaag tussen de panelen zitten waardoor de warmte efficiënter wordt binnen gehouden in een huis en de kou beter wordt buiten gehouden. HR+ glas is in nagenoeg alle kozijnen te plaatsen doordat de breedte aan te passen is. U kunt kiezen voor iedere dikte glas.
- HR++ glas de bouwnorm. Bij een verbouwing wordt er altijd standaard HR++ glas geleverd. Ook bij een verbouwing of een aanbouw is dit het geval. Dit glas heeft een gaslaag tussen de beide panelen. Bovendien zit er een folie laag op een paneel waardoor de UV stralen worden geweerd uit jouw huis. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter goed wordt binnen gehouden en dat warmte van buitenaf in de zomermaanden goed wordt geweerd. Dit type glas is zeer snel leverbaar doordat dit het meest gangbare raam is.
- HR+++ glas zwaar maar rendabel. Gaat u voor een nog betere kwaliteit dan HR++ glas dan komt u uit bij HR+++ glas. Dit is glas wat met een lasnaad aan elkaar bevestigd zit. Er zit geen gas tussen de platen maar wel zit er een folielaag in het glas waardoor het materiaal extra sterk en extra warmte isolerend is. Dit glas moet speciaal worden besteld, heeft een langere levertijd en vereist absoluut de inzet van een glaszetter vanwege het hogere gewicht.
De kosten van glas en de glaszetter
Bestelt u nieuw glas dan zullen daar doorgaans de kosten van de glaszetter bij inbegrepen zitten. We hebben voor u uiteen gezet hoe hoog deze kosten zijn.
Welk soort glas gaat u bestellen | Zelf zetten of laten zetten | Prijs per vierkante meter |
HR glas | Kunt u zelf zetten; gering gewicht en redelijk goedkoop materiaal. | Tussen 13 en 16,50 euro per vierkante meter |
HR+ Glas | Kunt u zelf zetten tot een bepaalde glasdikte. Materiaal is duurder. De dikte van het glas is tevens bepalend voor het gewicht | Tussen 17 en 23 euro per vierkante meter |
HR++ Glas | Laten zetten door de glaszetter. | Tussen 26 en 31 euro per vierkante meter |
HR+++ Glas | Onder geen beding zelf zetten; altijd laten zetten door de glaszetter | Tussen 51 en 76 euro per vierkante meter |
Jouw subsidies bij HR glas en de glaszetter
Ga je HR glas kopen dan komt u er al snel achter dat je op meerdere manieren een subsidie kan krijgen. Er zitten echter wel voorwaarden aan verbonden dus we lichten ze voor u toe.
- Nieuw glas als isolatiemiddel. Kiest u ervoor om jouw nieuwe glas te laten dienen als een isolatiemiddel, dan kunt u daar onder voorwaarden een subsidie op krijgen. In dat geval moet u namelijk tevens kiezen voor isolerende kozijnen in uw huis. Dit telt dan samen als één isolerende maatregel die u laat treffen. Kiest u daarnaast ook voor bijvoorbeeld gevelisolatie of een vloerisolatie dan komt u in aanmerking voor een subsidie. Bij twee isolerende maatregelen geeft de overheid namelijk een subsidie. Alleen nieuw glas laten zetten is dus niet voldoende voor een subsidie van de overheid.
- Een hoger energielabel. Ging er heel veel warmte verloren en had uw huis een heel slecht energielabel dan is de kans groot dat u een hoger energielabel krijgt na het plaatsen van nieuw HR glas. In dat geval is het aannemelijk dat u een subsidie van de overheid krijgt. Deze kunt u opvragen door eerst te controleren of uw energielabel is verbeterd. Met de facturen en bonnen van de glaszetter gaat u vervolgens naar de website van de overheid alwaar u de subsidie aanvraag indient. Een energielabel verbetert u niet voor de subsidie; een beter energielabel is een waardevermeerdering van uw woning.
Betaal niet teveel
Een glaszetter inschakelen kan kostbaar zijn. Door eerst offertes op te vragen van lokale glaszetters krijgt u meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Dit kan een voordeel opleveren oplopend tot wel 20 procent.