Hoe schoon uw huis ook is; het kan altijd een keer gebeuren dat er een insectenplaag in uw huis gaat nestelen. Wanneer u opeens last heeft van vliegend of kruipend ongedierte in uw huis wilt u daar dan ook zo snel mogelijk vanaf zijn. We keken voor u naar de kosten van een insectenplaag bestrijden maar ook naar de mogelijkheden om daar een subsidie op te krijgen.

De kosten van een ongediertebestrijder

We informeerden bij diverse ongediertebestrijders naar de kosten van het laten verwijderen van een insectenplaag. Men kwam met de volgende offertes:

Wat voor soort ongedierte laat u bestrijden / wat voor dienst neemt u af Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Wespennest Uitroken wespennest en afvoeren Tussen 75 en 95 euro
Clustervliegen Opsporen nest en vernietigen vliegen Tussen 70 en 125 euro
Latrinevliegen Opsporen nest en vernietigen vliegen Tussen 100 en 150 euro
Isolatie kruipruimte Kruipruimte isoleren met polystyreen Tussen 15 en 20 euro per m2
Isolatie kruipruimte Kruipruimte isoleren met folie Tussen 25 en 30 euro per m2
Isolatie vloer Vloer isoleren met PUR Tussen 22 en 27 euro per m2
Isolatie gevel Gevel isoleren met EPS of glaswol Tussen 20 en 30 euro per m2

 

Clustervliegen

Clustervliegen lijken veel op de normale huisvlieg. Ze liften vaak mee uw huis in via groente of fruit waarna u binnen de kortste keren met een behoorlijk ernstige ongedierteplaag zit. Deze vliegen hebben vaak een broedplaats in een hoek van uw kasten of in de kruipruimte. Ze houden van een vochtige omgeving. U kunt ze het beste laten bestrijden om in één keer van het probleem af te zijn.

Latrinevliegen

Latrinevliegen zijn kleine vliegjes die u opeens tegen het raam aan ziet zitten. Ze gedijen in een vochtige omgeving. Vaak komen ze vanuit de kruipruimte omhoog uw huis in. De nesten van de latrinevlieg vindt u dan ook vaak in de kruipruimte. Het spreekt voor zich dat u hier liever niet zelf in gaat om het nest uit te roken.

Bestrijding met korte termijn of lange termijn effect

U kunt een ongedierte nest laten verwijderen met een termijn op de korte termijn of de lange termijn. Laat u alleen het nest vernietigen dan weet u niet zeker dat het probleem ook echt definitief weg is. Vliegen en wespen laten een geurspoor achter waardoor hun soortgenoten hun oude woonomgeving zullen terugvinden. Beter is het dan ook om te gaan voor een bestrijding met een lange termijn effect. In dat geval moet u echt denken aan het isoleren van de vloer, kruipruimte of de gevel. U bent in dat laatste geval behoorlijk wat meer kwijt maar u slaat er wel meerdere vliegen in één klap mee.

Subsidie op de bestrijding van insecten

Wanneer u kijkt naar bovenstaand kostenplaatje komt natuurlijk gelijk de vraag naar boven of u recht hebt op een subsidie op de bestrijding van insecten. Helaas moeten we daar ontkennend op antwoorden. Wel heeft u recht op een aantal tegemoetkomingen. Subsidie krijgt u wanneer u voldoet aan bepaalde randvoorwaarden.

  • Subsidie vanuit de gemeente. Op de website van uw gemeente treft u de gegevens aan van een ongediertebestrijder die u tegen een gereduceerd tarief kunt inschakelen. Deze ongediertebestrijders hebben een contract met de gemeente. Doordat er op basis van collectiviteit wordt gewerkt kan de gemeente deze diensten goedkoper inkopen.
  • Bijzondere bijstand. Heeft u geen inkomen om insecten te laten bestrijden dan kunt u een aanspraak doen op de voorziening bijzondere bijstand. Dit is een voorziening waarbij u een tegemoetkoming in natura krijgt. De gecontracteerde ongediertebestrijder komt bij u langs om de overlast aan te pakken.
  • De woningstichting. Gaat het om een probleem wat echt in uw woning zit zoals een nest in de kruipruimte of in de spouwmuur dan kunt u de woningstichting vragen om het probleem aan te pakken. De meeste woningstichtingen hebben een noodfonds waaruit deze zaken worden bekostigd. In andere gevallen kunt u een abonnement op een service nemen waardoor kleine klussen en de bestrijding van ongedierte worden vergoed.
  • Isolatie met subsidie. Kiest u voor een drastischere aanpak van de overlast van insecten in uw huis dan kunt u het beste een vorm van isolatie laten aanbrengen. Door het plaatsen van glaswol of EPS in de spouwmuur voorkomt u dat wespen en vliegen er een nest in bouwen. Door het plaatsen van een isolatie in de kruipruimte voorkomt u dat er een vochtig klimaat ontstaat waar latrinevliegen en clustervliegen in kunnen gaan broeden. Gaat u isoleren dan komt u in aanmerking voor meerdere soorten subsidie. Bij twee of meer soorten isolatie in één keer komt u in aanmerking voor een subsidie van de rijksoverheid. U krijgt in dat geval een subsidie toegekend die u zelf moet aanvragen. U dient aan te tonen dat u de beide soorten isolatie gelijktijdig of heel vlak na elkaar hebt laten aanleggen. Dat toont u aan met behulp van het overleg van bonnen, facturen en bijsluiters van de isolatie.

Bespaar sneller

u kunt sneller besparen op de kosten van insectenbestrijding door eerst offertes te vragen. Dat doet u met deze knop. U vergelijkt de offertes op de volgende punten:

  • Alles apart vermeld. Op de offerte dienen apart de materiaalkosten, het arbeidsloon en de kilometerkosten te worden vermeld.
  • Prijzen met de BTW inbegrepen.
  • Vergelijken van kilometerkosten. Door het kiezen van een ongediertebestrijder uit uw eigen omgeving kunt u aanzienlijk besparen.