De bestrating bij uw woning of bedrijf is van groot belang. Het is immers belangrijk dat een gebouw goed en veilig bereikbaar is. Wanneer u een bestrating om uw huis of pand heeft die schots en scheef ligt zal dit tot levensgevaarlijke taferelen kunnen leiden. We keken voor u naar de kosten van een bestrating en de mogelijkheden om hier een subsidie op te kunnen krijgen.
De kosten van een bestrating
We informeerden voor u naar de kosten van een bestrating laten aanleggen bij meerdere bedrijven. We kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd:
Wat voor soort bestrating laat u aanleggen | Wat zit bij de prijs in | Prijs per |
Bestrating met normale klinkers | Bestraten op een goede ondergrond met standaard klinkers,
Arbeidsloon, Voorrijkosten |
Vierkante meter tussen 25 en 40 euro |
Egaliseren ondergrond | Ondergrond egaliseren met ophoogzand,
Arbeidsloon, Voorrijkosten |
Vierkante meter tussen 15 en 20 euro |
Draineren ondergrond | Ondergrond draineren en egaliseren met ophoogzand,
Arbeidsloon, Voorrijkosten |
Vierkante meter tussen 20 en 25 euro |
Waar de kosten van een bestrating uit bestaan
Op het moment dat u een bestratingsbedrijf gaat inschakelen zult u zien dat men u een aantal zaken in rekening brengt voor de werkzaamheden. We hebben de posten voor u toegelicht.
- Een ondergrond waarop de bestrating wordt aangelegd moet zodanig zijn dat het regenwater gemakkelijk kan worden afgevoerd. Om dit mogelijk te maken kan de stratenmaker een drainage aanbrengen onder de bestrating. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. In veel gevallen gaat het aanbrengen van een drainage samen met het egaliseren van de ondergrond.
- Egaliseren van de ondergrond. Is de drainage van een ondergrond goed maar is het oppervlak onregelmatig dan zullen er kosten in rekening worden gebracht voor het egaliseren van de ondergrond. Dit gebeurt met bouwzand.
- Bestraten van de ondergrond. Het bestraten van de ondergrond kan met meerdere soorten bestrating gebeuren. We gingen uit van standaard gebakken klinkers maar er kan uiteraard ook gebruik worden gemaakt van andere sierbestrating of natuursteen.
- Voor de stratenmaker die de voorwerkzaamheden doet en de bestrating aanlegt betaalt u het arbeidsloon. Dit zit vaak bij de kosten van de bestrating en de werkzaamheden inbegrepen. Voor een lastigere techniek bij bestraten zult u naar verhouding een hoger arbeidsloon moeten betalen.
- De voorrijkosten bestaan uit het aanvoeren van de materialen die nodig zijn voor de bestrating. Denk daarbij aan de bestrating en het ophoogzand maar ook aan zaken als een minigraver die nodig zijn voor het egaliseren van de ondergrond.
- Dit is een post die flexibel is. Jij betaalt voor de kilometers die een bedrijf moet afleggen om bestrating te komen aanleggen. Door te kiezen voor een bedrijf wat in de buurt zit bespaar je aanmerkelijk op deze kosten.
Subsidie mogelijkheden op een bestrating
Laat u een stuk rondom uw woning of pand bestraten dan kunt u aanspraak maken op een aantal subsidie mogelijkheden. We hebben ze voor u op een rij gezet.
- Gemeentelijke subsidie. In sommige gemeenten is het met de drainage in tuinen maar droevig gesteld. Het is dan ook om die reden dat men subsidie geeft als iemand zijn tuin wil laten draineren. De kosten van de bestrating zullen hier doorgaans buiten vallen. Het loont altijd om eerst te informeren of u in aanmerking komt voor deze subsidie. De gemeente heeft wellicht nog meer subsidiemaatregelen.
- Bijzondere bijstand. Heeft u absoluut geen inkomen om uw tuin te laten bestraten maar is dit wel nodig namens bijvoorbeeld de woningstichting dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente voor bijzondere bijstand. Deze is juist bedoeld voor dit soort zaken die de woning optisch verbeteren. Ook zaken als een tuin die steeds onder water staat zijn van toepassing wanneer u om een dergelijke ondersteuning vraagt.
- Een leerling stratenmaker. Door het inschakelen van een leerbedrijf kunt u flink besparen op de kosten van de aanleg van een bestrating. U krijgt in plaats van een afgestudeerd stratenmaker een leerling die de bestrating komt aanleggen. Doordat de werkgever bij de opdracht aanwezig is weet u zeker dat de bestrating correct wordt aangelegd. U betaalt echter in het geval van diensten door een leerling vaak een lager tarief. Het is altijd de moeite waard om hiernaar te informeren bij het bestratingsbedrijf.
- De BTW aftrekbaar. Bent u ondernemer dan is de BTW die u betaalt voor de bestrating altijd aftrekbaar. Dat doet u op het moment dat u de BTW aangifte van het kwartaal indient. U mag betaalde BTW altijd verrekenen met de ontvangen BTW. U betaalt daardoor minder belasting.
- Investering in uw bedrijf. Een bestrating laten aanleggen mag u beschouwen als een investering in uw bedrijf. U mag deze post dan ook opvoeren bij de belastingdienst bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
Besparen met offertes
U kunt flink besparen op de kosten van een bestrating door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt dan gelijk meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. U vergelijkt ze op onder andere deze punten:
- De BTW bij de prijs in. Bij de prijzen op de offerte moet de BTW inbegrepen zitten. Ziet u ‘ex BTW’ dan mag u een herberekening aanvragen.
- De kilometerkosten. Anders dan de voorrijkosten zijn de kilometerkosten. Die betaalt u voor de kilometers die het bestratingsbedrijf moet afleggen om bij u te kunnen komen.