Een eigen woning is een plek waar je een hoop werk aan hebt. De elektrische installatie is een punt wat een hoop zorg en werk vereist. Op het moment dat u de elektra gaat aanleggen in uw huis komt u voor een hoop kosten te staan. Het is dan ook goed om te weten of er een subsidie voor beschikbaar is. We hebben het voor u nagevraagd en kwamen tot een aantal bevindingen.

 

Elektricien nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost elektra aanleggen

We informeerden bij zzp’ers en elektrotechnische bedrijven naar de kosten van het aanleggen van elektra.

Wie voert de werkzaamheden uit Inhoud van de werkzaamheden Prijs per uur
Een elektrotechnisch bedrijf Aanleggen van elektra bij jou thuis door één of meerdere medewerkers Tussen 50 en 75 euro
Een zzp elektricien Aanleggen van elektra bij jou thuis door een zzp Tussen 49 en 65 euro

 

Het verschil maken

U kunt voor de werkzaamheden van elektra aanleggen een paar keuzes maken. U kunt ervoor kiezen om zelf de elektra aan te leggen, maar u kunt ook een technicus inhuren. Wanneer u kiest voor dat tweede is er de keuze voor een groot bedrijf of een zzp.

  • Aanleggen door een bedrijf. Een groot bedrijf stuurt één of een paar medewerkers om de werkzaamheden uit te voeren. Deze mensen werken mogelijk in opdracht van het bedrijf en worden extern ingehuurd. U bent ervan verzekerd dat de werkzaamheden op de afgesproken dag worden uitgevoerd. Daar staat tegenover dat de kosten hoger zijn. U betaalt namelijk naast de kosten van de werkzaamheden ook overhead kosten. U krijgt dus de dienstverlening die u verlangt maar betaalt daar wel wat meer voor. De medewerkers zijn verzekerd van werk en zijn wellicht minder gemotiveerd om in één keer vakwerk af te leveren.
  • Aanleggen door een ZZP. Ons land kent een groeiend aantal zzp’ers. Zij doen dezelfde werkzaamheden als een groot bedrijf met dat verschil dat men er meer op gespitst is om vakwerk af te leveren. U bent niet voor de volle 100 procent verzekerd van een medewerker op de afgesproken dag. Door ziekte of iets dergelijks kan er altijd wat tussen komen.

Hoe u subsidie kunt krijgen

U kunt op de werkzaamheden van een elektricien subsidie krijgen. Dat zal echter niet altijd op de manier zijn waarop u dat graag verwacht. We hebben een paar mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Woningverbetering

Op het moment dat u een nieuwe elektrische installatie laat aanleggen in uw huis laat u een vorm van woningverbetering aanbrengen. Deze woningverbetering kunt u opvoeren bij de jaarlijkse belastingaangifte. U krijgt dan niet het hele bedrag, maar wel een percentage ervan terug van de belastingdienst. Woningverbetering doet u uiteraard niet voor de teruggaaf van de belasting. Uw woning neemt ook flink in waarde toe waar u zelf de vruchten van plukt.

Alternatieve stroom voor een beter energielabel

U kunt ervoor kiezen om uw woning duurzamer te maken. Wanneer u kiest voor een nieuwe elektrische installatie kunt u er dan ook voor kiezen om zonnepanelen te laten monteren op het dak. Samen met een collector krijgt u dan een installatie die op natuurlijke brandstof werkt waardoor uw elektriciteitsverbruik gelijk drastisch terugloopt. In veel gevallen kunt u zelfs salderen, wat inhoudt dat u stroom terug levert aan het elektriciteitsnetwerk en daarvoor korting krijgt van de energieleverancier. U krijgt op alternatieve stroom een subsidie van de overheid. Het energielabel van uw woning verbetert immers aanzienlijk. Aan de hand van facturen, bonnen en bijsluiters van de zonnepanelen en de installatie kunt u bij de overheid dit betere energielabel aantonen waardoor u in aanmerking komt voor een subsidie. Deze subsidie moet u zelf aanvragen bij de rijksoverheid.

Offertes aanvragen voor korting

Teveel betalen voor een elektrische installatie is nooit een goed idee. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken Dat kan u een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren. Controleert u de offertes onder andere op de volgende punten:

  • Let op de kilometerkosten. Kilometerkosten van een elektricien kunnen een aanzienlijk deel van de factuur vormen. Door te kiezen voor een bedrijf uit uw eigen buurt bespaart u hier aanmerkelijk op.
  • Prijzen inclusief de BTW vergelijken. Wanneer u prijzen ziet die zonder BTW vermeld zijn lijken deze een stuk lager. Houdt u er echter rekening mee dat de prijzen anders een vertekend beeld geven.
  • Het arbeidsloon. Alle gewerkte uren en het uurloon dienen op de offerte vermeld te staan. U wilt immers wel zeker weten dat u daarop niet het schip in gaat. Arbeidsloon is naar verhouding een hoge post op de offerte.
  • De voorrijkosten. Hieronder verstaan we alle vaste kosten die de elektricien moet maken bij uw huis. U mag denken aan de kosten voor het aanvoeren van het materiaal maar ook aan de kosten voor zaken als het voorbereiden van de werkplek.
  • Alle materiaalkosten. Al het materiaal wat wordt gebruikt moet op de offerte vermeld staan. Neemt u geen genoegen met een algemene post ‘materialen diversen’. Dit zal namelijk in de praktijk altijd tegenvallen.