Voor woningbezitters is een eigen huis een waardevol bezit. Veel woningen zijn voorzien van een tuin, en dat is nu net iets waar niet iedereen even goed raad mee weet. U ziet het dan ook veel om u heen dat tuinen een soort eenheidsworst lijken te worden. Ze worden bestraat, en daar is verder alles mee gezegd. Dat is heel erg jammer, want ook iemand zonder groene vingers kan heel eenvoudig een goede mooi beplante tuin aanleggen. Dat doet u met een tuinadvies. Zo’n tuinadvies kan door meerdere personen worden afgegeven. Er zijn zelfs speciale tuinarchitecten die hier hun specialisatie van hebben gemaakt. We gaan het met u hebben over een tuinadvies en over de kosten die dit met zich mee brengt.
Welke tuinadviezen kunt u krijgen
Een tuinadvies kunt u op meerdere manieren verkrijgen. Het is maar net in hoeverre u een exclusieve tuin wilt hebben. Er wordt gekeken naar meerdere zaken wanneer u een tuinadvies gaat aanvragen, en de antwoorden op deze vragen bepalen vaak het uiteindelijke resultaat. Vraagt u een tuinadvies aan bij een tuincentrum, dan krijgt u doorgaans een advies compleet met alle materialen die u nodig heeft om uw tuin in te richten. De materialen worden in dat geval allemaal geleverd door het tuincentrum. U hoeft dus maar naar de koopwaar van het tuincentrum te kijken om te weten hoe uw tuin er met dit tuinadvies uit komt te zien.
Een tuinadvies van de tuinarchitect
Wilt u alleen een tuinadvies maar nog niet direct de materialen, dan gaat u naar een tuinarchitect. Deze zal uw hele tuin, inclusief de ligging ervan in ogenschouw nemen. Vervolgens zal de tuinarchitect een ontwerp maken overeenkomstig met uw wensen. Wenst u een zitje in de tuin, of meerdere gezellige zithoekjes, dan zullen die in de schets worden verwerkt. Wenst u een beplanting daarbij, dan zal er ook een beplantingsadvies op maat voor u worden gemaakt. Zo’n beplantingsadvies op maat houdt in dat u een beplanting krijgt die goed te onderhouden is en die andere planten in uw borders niet verstikt.
Wat zijn de kosten van een tuinadvies
We hebben voor u bij verschillende bronnen gekeken naar de kosten van een tuinadvies en kwamen tot de volgende bevindingen.
Welk advies wenst u | Wie levert het advies | Wat zijn de kosten van dit advies |
Een tuinplan voor een tuin tussen 100 en 300 vierkante meter | Een tuinenspecialist van het tuincentrum | Tussen 100 en 250 euro |
Een tuinplan voor een tuin tussen 100 en 300 vierkante meter | Een tuinarchitect | Tussen 200 en 400 euro |
Een tuinplan voor een tuin van meer dan 300 vierkante meter | Een tuinarchitect | Gemiddeld 2 euro per vierkante meter |
Een beplantingsplan | Een tuinarchitect | Gemiddeld 45 procent van de totale kosten van het tuinplan |
- Als u groene vingers heeft. Heeft u verstand van beplanting en wilt u alleen een schets van uw tuin met omrande borders, dan kunt u het prima af met alleen een tuinplan. De locatie van de borders wordt bepaald, de inhoud niet.
- Als u geen groene vingers hebt. Heeft u geen verstand van beplanting en wilt u een compleet ingerichte tuin, inclusief beplantingsplan met alles erop en eraan, dan laat u een beplantingsplan aanleggen. De tuinarchitect kiest planten uit aan de hand van uw wensen, maar hij kijkt ook naar het gemak van onderhouden.
Hoe is het prijskaartje van een tuinadvies samengesteld
Hoeveel u betaalt voor een tuinadvies bepaalt u voor een heel groot gedeelte zelf door de keuzes die u maakt wanneer u deze klus uitbesteedt. We hebben deze keuzes voor u op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe groot is uw tuin. We gingen uit van een tuin vanaf 100 vierkante meter omvang. Dat heeft ermee te maken dat eigenaars van een kleine tuin vaak wel een idee hebben van hoe hun tuin eruit kan zien en van wat ze er graag in willen hebben. Pas bij een grote omvang van een tuin ontstaan de problemen. Hoe groter de tuin, hoe hoger de kosten van een tuinadvies en een beplantingsplan. De tuinontwerper of tuinarchitect zal hier immers meer werk aan hebben.
- Keuze 2: Welke elementen wilt u allemaal in uw tuin hebben. U mag van tevoren uw voorkeur aangeven voor de elementen die u in uw tuin verwerkt wilt hebben. U kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld een terras, één of meerdere extra zithoekjes in uw tuin met verschillende schaduw-invallen, maar ook voor een gazon en een stuk bestrating. Wilt u ook een waterpartij in uw tuin, dan maakt dat het ontwerp extra exclusief. U kunt ook kiezen voor beplante borders. Deze zullen op uw smaak worden afgestemd. Hoe meer elementen in een tuin, hoe meer werk voor de architect of ontwerper, hoe kostbaarder het ontwerp.
- Keuze 3: Wilt u een schets in 3D van uw tuin. U voelt het beste aan of een tuin bij u past wanneer u er als het ware doorheen kunt lopen. De tuinarchitect kan daarom een 3D schets maken van uw tuin. U ziet dan meteen of u helemaal tevreden bent met het ontwerp, of dat u toch wenst dat er nog wat zaken worden aangepast.
- Keuze 4: Welke beplanting wilt u. De tuinarchitect of de medewerker van het tuincentrum kan voor u een tuinadvies samenstellen. Hierbij wordt samen met u gekeken naar uw voorkeur voor bepaalde planten. Ook het gemak van het onderhoud komt hierbij kijken. Voor dit tuinadvies betaalt u extra, maar de planten die u vervolgens aankoopt komen mooier tot hun recht in uw tuin. Een waardevol advies.
Praktische bespaartips
- Ga naar een tuincentrum als er een actie is. Met feestdagen is er vaak bij tuincentra en speciaalzaken een tuinadviseur aanwezig die u een advies geeft van professionele kwaliteit tegen een nette prijs. Ook is er dan vaak een kortingsactie op de aanwezige planten en andere tuinelementen waarmee u uw voordeel kunt doen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het allersnelste bespaart u op een tuinadvies door offertes op te vragen. Dat doet u heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. U ontvangt dan direct meerdere vrijblijvende offertes waar u uw voordeel mee kunt doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.