De wintermaanden liggen achter ons. De winterjas kunt u zo langzamerhand wel opruimen en het is tijd om de zomerkleren voor de dag te halen. Op dat moment is het ook tijd om buiten te gaan recreëren in uw tuin. Een manier die voor steeds meer mensen aantrekkelijk wordt is een zwembad aan laten leggen en heerlijk genieten in uw eigen zwembad. Het is iets wat voor velen een onbereikbare luxe lijkt. Toch hoeft dit niet per definitie zo te zijn. Er zijn veel manieren om een zwembad aan te leggen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet, samen met de kosten die hieraan verbonden zijn.
Welke zwembaden kunt u zelf aanleggen
Een zwembad is iets wat u niet per sé hoeft te laten aanleggen door een bedrijf. Wanneer u beschikt over een minigraver – deze kunt u huren bij een verhuurbedrijf voor bouwapparatuur – kunt u prima het gat voor uw zwembad zelf graven. De systemen voor een zwembad om zelf aan te leggen zijn legio. Het bekendste systeem voor een tuin die wat groter is, is het zwembad van geprefabriceerd folie. U koopt hierbij een frame waarin u een zwembad kunt hangen van folie materiaal. De vorm van uw zwembad staat in dat geval vast. U hangt een folie in het frame en vervolgens sluit u de apparatuur en het filter aan om het zwembad te onderhouden. Een ander zwembad wat u nog zelf zou kunnen aansluiten is een bubbelbad . Dit zwembad is een stuk kleiner en heeft dan ook minder ruimte nodig. Echt zwemmen kunt u er niet in, ontspannen wel.
Wat zijn de gemiddelde kosten?
Welk zwembad kunt u beter laten aanleggen
Een monoblock polyester zwembad kunt u beter wel laten aanleggen. Dit zwembad heeft een vaste massieve bak en een vaste vorm. Meestal is dit zwembad rechthoekig van vorm. Dit zwembad heeft als heel groot voordeel dat het van een sterk materiaal is gemaakt. De levensduur zal dan ook aanmerkelijk hoger liggen dan die van een zwembad van geprefabriceerd folie. Ook het plaatsen zal redelijk snel gaan; met een paar dagen kunt u al genieten van uw aangelegde zwembad. Een monoblock keramisch zwembad is een betere koop wanneer u het laat aanleggen. Dit heeft verreweg de langste levensduur. De eigenschappen zijn beter dan die van een monoblock polyester zwembad.
De topper onder zwembaden die u kunt laten aanleggen is het bouwkundig foliebad. Dit zwembad kunt u in iedere gewenste vorm laten leveren. Dit zwembad wordt gemaakt met een basis van beton waarin folie wordt geplaatst. Om van dit zwembad in de zomer te kunnen genieten kunt u het beter laten plaatsen voor het mooie weer losbarst. De bouw zal wel even duren. Ook de prijs is het hoogste. Door de speciale vorm heeft u wel een heel exclusief zwembad.
Hoeveel kost een zwembad laten aanleggen
Welk zwembad wilt u laten aanleggen | Wat is de afmeting van het zwembad | Wat zijn de specificaties van het zwembad | Wat is de prijs van het zwembad, exclusief montage |
Geprefabriceerd folie zwembad | Tussen 5 bij 10 meter en 20 bij 20 meter | Redelijke levensduur, zelf te monteren, vaste vorm | Tussen 5.000 en 16.000 euro |
Monoblock polyester zwembad | Tussen 5 bij 10 meter en 20 bij 20 meter | Langere levensduur, vast materiaal, moet worden gemonteerd | Tussen 8.000 en 31.000 euro |
Bouwkundig foliebad | n.v.t. | Kan in alle gewenste vormen worden geleverd | Tussen 15.000 en 32.000 euro. |
bubbelbad | 3 meter bij 4 meter | Klein bad, meer bedoeld voor ontspanning dan voor zwemmen. | Tussen 2.000 en 5.500 euro. |
Hoe is het prijskaartje van de aanleg van een zwembad samengesteld
Hoeveel u betaalt voor de aanleg van een zwembad bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt bij de aanschaf ervan. We hebben de keuzes voor u op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe groot wordt uw zwembad. Hoeveel meer ruimte u heeft voor een zwembad, hoe meer u ervoor zult moeten uitgeven. U moet zich echter ook bedenken dat een groot zwembad uiteindelijk ook moet worden onderhouden en dus ook een sterkere pomp en filter nodig heeft. U bent niet klaar met de aanschaf van een groot zwembad; de kosten zullen blijvend hoger zijn. U heeft echter wel meer plezier met een groter zwembad.
- Keuze 2: Van welk materiaal wordt uw zwembad gemaakt. Een zwembad met polyester folie is de goedkoopste variant. Dit is echter een variant die nogal aan slijtage onderhevig is. Het materiaal is dan wel niet flinterdun; echt heel sterk is het ook niet. U zult een goedkoop zwembad na een jaar of 10 moeten vervangen. Een zwembad van beton met folie erin is het duurste. Door de bescherming van het beton zal dit zwembad echter wel jaren meegaan. U kunt hier wel tot 30 jaar in genieten.
- Keuze 3: Wilt u een overkapping bij uw zwembad. U kunt ervoor kiezen om uw zwembad te laten overkappen. Vanaf 1000 euro koopt u een mooie terrasoverkapping die u bovendien zelf kunt monteren. Hierdoor is uw zwembad niet alleen het hele jaar door te gebruiken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u minder vuil van buitenaf in uw zwembad zult krijgen. Blad van de bomen en vogelpoep kan niet meer in uw zwembad komen.
Praktische bespaartips
- Doe een deel zelf. Een zwembad aanleggen is een prijzig iets. Een heel belangrijk deel hiervan is het arbeidsloon. U kunt hierop besparen door een deel zelf te doen. U kunt bijvoorbeeld zelf het gat graven voor het zwembad met een minigraver en het zand wat vrijkomt afvoeren. Hierdoor staat alles klaar wanneer uw zwembad wordt geleverd en geplaatst.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
U kunt heel eenvoudig besparen op de aanschaf van uw zwembad door offertes op te vragen. Dit doet u met één muisklik op onderstaande button. U krijgt vrijblijvende offertes van zwembadleveranciers uit uw eigen regio. Door het vergelijken van deze offertes kunt u tot wel 30 procent besparen op de aanschaf van een zwembad.