Bent u van plan om tegels te zetten in één of meerdere ruimtes in uw huis? In dat geval zult u in eerste instantie voor uzelf moeten uitmaken of u dit toch wel lastige karwei zelf gaat aanvatten of u er voor kiest om dit uit te besteden. Eender welke keuze u op dit vlak uiteindelijk zult maken, u moet er rekening mee houden dat het betegelen van een bepaalde ruimte eerst het nodige denkwerk vereist. Om er zeker van te zijn dat u niets over het hoofd ziet raden we u aan om even de onderstaande checklist grondig door te nemen!
*Tip: Vooraleer een tegelzetter te contacteren is het altijd interessant om eerst even goed na te denken over wat u van uw betegeling precies verwacht. Sta er daarenboven bij stil dat niet alles zomaar een mogelijkheid kan zijn voor uw woning. Dat ene prachtige, maar zeer complexe legverband kan bijvoorbeeld zomaar niet mogelijk zijn in uw badkamer of toilet. Wilt u er absoluut zeker van zijn dat hetgeen u voor ogen heeft daadwerkelijk kan worden gerealiseerd? In dat geval is het altijd interessant om een adviesgesprek aan te vragen met een echte expert.
Check 1: De kosten van een tegelzetter
- Prijs per uur. Het komt minder vaak voor in vergelijking met een prijs per vierkante meter, maar een tegelzetter kan ook een uurtarief in rekening brengen. U dient er rekening mee te houden dat u in dit geval op voorhand geen precies beeld heeft van de exacte kostprijs die in rekening zal worden gebracht.
- Prijs per vierkante meter. Wilt u iets meer zekerheid omdat u niet graag geconfronteerd wenst te worden met een vervelende, financiële verrassing? In dat geval is het altijd het interessantst om een prijs per vierkante meter met de tegelzetter af te spreken. Zo weet u precies met welk kostenplaatje u rekening zult moeten houden.
Check 2: Van welke tegels wordt er gebruik gemaakt?
- Natuursteen tegels. Tegels van natuursteen beschikken over een mooie, natuurlijke uitstraling die een bepaalde gezelligheid in huis brengt. Ze zijn zwaarder in vergelijking met keramische tegels, maar helaas ook kwetsbaarder. Er voor kiezen om gebruik te maken van natuursteen tegels zorgt er voor dat u kiest voor een vrij dure oplossing, zowel op vlak van aankoop als voor wat de plaatsing betreft.
- Keramische tegels. Deze tegels zijn het populairst omdat ze over een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding beschikken. Door hun robuuste karakter zijn ze een stuk steviger in vergelijking met de natuursteen tegels.
Check 3: Het legverband van de tegels
- Een standaard legverband ziet er misschien een beetje eenvoudig uit, maar ze is wel het voordeligst te realiseren.
- Ga van tevoren goed na welke legverbanden voor uw huis tot de mogelijkheden behoren. Vaak wordt gedacht dat ze allemaal mogelijk zijn, maar dat is niet het geval.
- Hoe ingewikkelder het legverband is, des te meer tijd het niet alleen kost, maar des te hoger ook het kostenplaatje komt te liggen.
- Dienen er tegels te worden gesneden of niet? Indien ja, dan moet er rekening mee worden gehouden dat er extra tegels nodig zijn.
Check 4: Extra aandachtspunten bij tegels zetten
- Vraag een adviesgesprek. Lang niet alle legverbanden zijn mogelijk en bovendien kan het voorkomen dat een specifieke tegel in uw ruimte of woning niet goed tot haar recht komt. Omwille van deze reden kan een adviesgesprek dan ook aan te raden zijn. Let op, een dergelijk gesprek is doorgaans niet gratis!
- De impact van de afmetingen van de tegels op de kostprijs. Veel mensen denken dat het laten betegelen van een ruimte met grote tegels financieel interessanter is. Dat is echter niet zo. Het klopt inderdaad dat men door het gebruik van grote tegels sneller klaar is, maar daar staat tegenover dat het werk een stuk lastiger wordt. In de praktijk dient u bij het gebruik van grote tegels dan ook altijd rekening te houden met een bepaalde meerprijs.
- Laat alle gewenste ruimtes in één keer betegelen. Dient er meer dan één ruimte te worden betegeld? In dat geval is het altijd een interessante keuze om de verschillende ruimtes samen te betegelen. Op deze manier kunt u niet alleen kosten besparen, daarnaast wordt ook de overlast in tijd beperkt.