Toen de HRe-ketel op de markt verscheen was iedereen bijzonder enthousiast. In een mum van tijd was het namelijk zo dat het rendement van een CV-ketel niet alleen aanzienlijk werd verbeterd, daarnaast stond er ook nog eens een zeer beperkt energieverbruik tegenover. Tegenwoordig spreken we niet meer alleen van een HR-ketel, maar hebben we het al over een UHR-ketel. Een dergelijke, ultra hoge rendementsketel weet een extra rendement te realiseren van 40 procent bovenop het reeds fantastische rendement van een HR-ketel. Dit zorgt er voor dat er in de praktijk een rendement kan worden behaald van zomaar even 140 procent. Bent u eveneens geïnteresseerd in het aankopen van en UHR-ketel, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten evenals van de subsidie waar u mogelijks recht op heeft? Wij zetten alle informatie met betrekking tot de kosten en subsidies even voor u op een rijtje.
Hoeveel kost een UHR-ketel?
De eerste vraag die u zich zult stellen is hoeveel een UHR-ketel nu precies kost. Het is vrij lastig om hier een antwoord op te geven, in het bijzonder omdat het systeem standaard ook is voorzien van een eigen warmtepomp. Deze warmtepomp is nodig om zelfs het kleinste verschil op vlak van temperatuur op te kunnen vangen en te kunnen gebruiken. Standaard kunt u voor het aankopen van een UHR-ketel rekening houden met een prijskaartje die is gelegen rond de 15.000 euro. U dient er wel rekening mee te houden dat de prijs sterk kan worden beïnvloed door het merk van uw keuze. Kiezen voor een goedkoop merk levert u wat dat betreft altijd een financieel voordeel op terwijl kiezen voor een duurder merk er voor zorgt dat de kostprijs nog enigszins hoger kan uitvallen dan de aangehaalde 15.000 euro. Hoeveel u uiteindelijk voor uw UHR-ketel zult moeten betalen is dus eveneens sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
Subsidie UHR-ketel in het verleden
De UHR-ketel is vrij nieuw op de markt. Het feit dat het systeem bijgevolg nog niet veelvuldig is uitgetest zorgt er voor dat er in het verleden geen sprake was van specifieke subsidies voor dit systeem. Wel kon u als woningeigenaar bij een investering in een UHR-ketel rekenen op de financiële voordelen die eveneens waren verbonden aan een HRe-ketel. Voor het aankopen van een dergelijke ketel werd namelijk wel een subsidie verstrekt omdat ze niet alleen zorgde voor een hoger rendement in vergelijking met een traditionele CV-ketel, maar ook omdat er een veel lager energieverbruik tegenover stond. Omdat het aankopen van een HRe-ketel steevast gepaard ging met een torenhoog prijskaartje kozen de meeste steden en gemeenten er voor om investeerders hierin (deels) bij te staan. Gelukkig maar, want zonder die financiële steun zou zelfs een voordeligere HRe-ketel voor veel gezinnen niet tot de mogelijkheden hebben behoord.
Subsidies anno 2016
Hoe zit het nu precies vandaag de dag met de subsidies rond de UHR-ketel? In principe is er vandaag de dag sprake van twee verschillende subsidies. In eerste instantie is er de subsidie voor de ketel zelf. Deze wordt verstrekt door de stad of gemeente waarin uw woning is terug te vinden. Dat levert meteen een eerste probleem op (als we het een probleem kunnen noemen). In tegenstelling tot bij een landelijke subsidie is het bij een regionale subsidie namelijk zo dat er een verschil kan bestaan in niet alleen voorwaarden, maar ook in kosten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat gemeente A een hogere subsidie verstrekt dan gemeente B. Ook de voorwaarden voor het ontvangen van de subsidie kunnen sterke verschillen vertonen. Op voorhand even de exacte details van de subsidie opvragen bij uw stad of gemeente is dan ook geen overbodige luxe.
Een tweede subsidie waar u recht op heeft heeft betrekking tot de warmtepomp die onderdeel uitmaakt van het systeem. Voor het jaar 2016 heeft het RVO bekend gemaakt dat er een extra budget wordt voorzien voor mensen die investeren in een losse warmtepomp of in systemen die gebruikmaken van een warmtepomp. Afhankelijk van de pomp in kwestie kunt u dit jaar rekenen op een subsidie voor een bedrag van tussen de 500 en 1.500 euro. Door het aanvragen van deze subsidie kan de hoogte van uw investering in ieder geval danig worden beperkt en dat is voor veel mensen meer dan welkom.
Wat met de subsidie in de toekomst?
Het feit dat er voor 2016 voor werd gekozen om een nieuwe subsidie in het leven te roepen voor investeerders in een UHR-ketel met warmtepomp doet vermoeden dat het RVO het nut inziet van dergelijke investeringen. Het is evenwel een feit dat er op moment van schrijven nog heel veel onduidelijkheid bestaat over het daadwerkelijke rendement en vooral het precieze energieverbruik waar u bij een UHR-ketel rekening mee dient te houden. Van zodra hier meer duidelijkheid over komt zal de weg waarschijnlijk openliggen voor een meer preciezere subsidie die in het bijzonder geldt voor de aankoop van een UHR-ketel. Anderzijds moet het gezegd, wanneer blijkt dat de resultaten niet in lijn liggen met de verwachtingen is de kans groot dat er geen subsidie meer komt voor een dergelijk systeem. Dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat geïnteresseerden het volledige bedrag zelf dienen op te hoesten. Wilt u met andere woorden zeker zijn van een gedeeltelijke terugbetaling van uw investering? Dan is nu de subsidie voor de warmtepomp aanvragen geen overbodige luxe!
Subsidie voor UHR-ketel aanvragen
Bent u wel reeds overtuigd van de unieke eigenschappen en het rendement en energieverbruik van een UHR-ketel en wilt u er daarom wel degelijk in investeren? In dat geval zult u graag willen weten hoe de subsidies aan te vragen. De subsidie voor de UHR-ketel zelf dient u aan te vragen bij uw stad of gemeente. Hun website vormt doorgaans de perfecte startplaats. De subsidie voor de aankoop van een warmtepomp in 2016 wordt verstrekt door het RVO. Deze subsidie kan worden aangevraagd via de website van het RVO, maar u dient in het bezit te zijn van een DigiD. De aanvraagprocedure verloopt een stuk vlotter wanneer u alle nodige documenten met betrekking tot de aankoop van de warmtepomp digitaal heeft staan.