Verzakking
Een van de meest voorkomende funderingsproblemen is verzakking. We kennen allemaal wel de oude huizen die inmiddels schots en scheef staan; de straten langs de Amsterdamse grachten staan er vol mee.
Het verzakken van huizen is op twee manieren op te lossen. Allereerst kan er gekozen worden voor fixatie. Het verzakken wordt daarmee gestopt door het fundament te renoveren. Het voordeel is dat de kosten lager zijn, maar het grote nadeel is dat het huis hierdoor permanent scheef blijft staan.
Een andere oplossing is het recht zetten van een gebouw, wat kan door de woning te vijzelen. De woning wordt dan als het ware recht geduwd zodat er niets meer van de problematiek te zien is. Na het rechtzetten wordt de woning uiteraard vast gezet zodat het verzakken definitief ten einde is.
Scheuren
Ook scheuren kunnen een probleem zijn van de fundering. Zo kunnen er bijvoorbeeld te korte heipalen gebruikt zijn, iets wat in de eerste helft van de twintigste eeuw vaak het geval was, of kunnen heipalen weggerot zijn. Ook kan het zijn dat door een niet ideale grondwaterstand de fundering deels bloot ligt of juist te nat is waardoor grond kan wegspoelen. Al met al zijn er dus tal van oorzaken aan te wijzen waardoor er scheuren kunnen ontstaan.
Wat nu?
Het verstandigste is om bij dergelijke problemen een specialist in de arm te nemen. Wanneer de problemen te lang door kunnen gaan, kan de schade alleen maar erger worden en kunnen de problemen steeds groter worden. Door de problemen zo vroegtijdig mogelijk aan te passen kan het zijn dat de kosten nog enigszins meevallen en het repareren van de fundering nog te overzien is. Hoe verder het huis immers is verzakt of de muren zijn gescheurd, hoe duurder de operatie zal worden om dat allemaal weer recht te trekken en op te lossen.