Door je gevel te renoveren kun je deze er weer als nieuw uit laten zien. Gebreken worden hersteld, de gevel wordt gereinigd in indien je dit aangeeft geïmpregneerd. Dit is ook een vrij grote klus waarbij veel beslissingen gemaakt moeten worden. Door de onderstaande tips te gebruiken kun jij er zorg voor dragen dat je jouw gevelwerkzaamheden probleemloos in kunt plannen.
Tip 1: overweeg isolatie
Als je toch al aan je gevel aan het werk bent en jouw klus leent zich hiervoor, dan kun je overwegen direct isolatiemateriaal aan te laten brengen om je muren te isoleren. Hier zitten namelijk een aantal voordelen aan verbonden.
- Het juiste moment: dit is waarschijnlijk de beste kans die je krijgt om je muren te laten isoleren via de buitenkant.
- Besparingen: naderhand kun je erg veel gaan besparen op je energierekening. De extra kosten voor de isolatiewerkzaamheden heb je dan vrij snel terugverdiend.
- Goedkoper: doe je het isoleren nu, en niet op een later tijdstip, dan zullen de kosten voor de isolatiewerkzaamheden ook lager zijn.
- Subsidie: als je je woning energiezuiniger maakt kun je mogelijk bij je gemeente een subsidie aanvragen hiervoor. Een andere manier om financiële hulp te krijgen is door een energiebespaarlening aan te vragen.
Tip 2: wacht niet te lang
Als jij kleine gebreken aantreft in je gevel, dan is dit het moment om deze te laten corrigeren. Hoe minder er tijdens de gevelrenovatie uitgevoerd hoeft te worden, hoe goedkoper deze zal zijn. Daarnaast kunnen kleine gebreken uitgroeien tot grote problemen en dan ben je natuurlijk nog verder van huis. Je gevel beschermt, versiert en draagt je woning, dus zorg hier goed voor.
Tip 3: sluit een onderhoudscontract af
Om dezelfde reden is het verstandig om een onderhoudscontract te overwegen. Dit kun je doen met hetzelfde bedrijf dat je gevel heeft gerenoveerd, als je daar tevreden over bent. Het onderhoud wordt dan periodiek uitgevoerd en heeft je de mogelijkheid kleine beginnende gebreken snel op te sporen en te repareren. Daarnaast ziet je gevel er dan altijd perfect uit en is het niet snel nodig om weer renovatiewerkzaamheden uit te laten voeren. Met een onderhoudscontract gaat je gevel langer mee, blijft deze lang mooi en bespaar je uiteindelijk waarschijnlijk geld.
Tip 4: neem direct de schoorsteen mee
De schoorsteen wordt vaak vergeten tijdens het renoveren van de gevel, maar in principe maakt deze hier ook deel van uit. De schoorsteen heeft vaak hetzelfde uiterlijk als de gevel en zal net zo goed aan renovatie toe zijn. Je kunt zo je schoorsteen weer één maken met je gevel, maar ook gebreken, leggages en zwaktepunten laten herstellen. Neem je de schoorsteen direct mee, dan zal dit je minder kosten dan wanneer je dit op een later tijdstip inplant.
Tip 5: doe het zelf
De kosten voor een gevelrenovatie bestaan voor een groot deel uit arbeidskosten. Dat komt doordat de materialen regelmatig worden hergebruikt of ze kosten weinig. Tijdens een renovatie zijn ook relatief weinig materialen nodig omdat je gevel wordt opgeknapt, niet vervangen. Daarom kun je veel geld besparen als je gedeeltes van de klus zelf oppakt. Uiteraard kun je de daadwerkelijke renovatiewerkzaamheden niet zelf doen, maar je kunt wel met de gevelspecialist overleggen hoe je kunt helpen. Misschien kun je de stenen die ze verwijderen schoonmaken, kun je opruimen of het afvoeren van het puin regelen. Dit zal al met al best een groot verschil maken in prijs.
Tip 6: laat je gevel ook impregneren
Nadat de gevel volledig is gerenoveerd en schoongemaakt heb je de mogelijkheid om deze te laten impregneren. De muur wordt dan behandeld met een impregneermiddel en dit dringt diep de stenen in. Als het droog is maakt het je muur waterdicht, isoleert het enigszins je muren en zal het aanslag, vuil en begroeiing tegengaan. Met een geïmpregneerde gevel zal je minder vochtproblemen ervaren, zal de gevel minder snel verontreinigen en zal je gevel dus langer meegaan. Voor een bedrag van tussen de €5 en €10 per vierkante meter extra hoef je het bijna niet te laten.
Tip 7: ga naar je gemeente voor informatie
Als jij gevelwerkzaamheden uit laat voeren dan kan het zijn dat je hiervoor bij je gemeente het één en ander moet regelen.
- Vergunning: verander jij met je gevelrenovatie het straatbeeld, is jouw woning een monument of maakt jouw woning deel uit van een beschermd stadsgezicht, dan is het mogelijk dat je een vergunning nodig hebt voor je gevelrenovatie.
- Subsidie: laat je je gevel tegelijkertijd isoleren, dan is er een kans dat je hiervoor bij je gemeente een subsidie voor kunt krijgen.
- Energiebespaarlening: ga je isolatiewerkzaamheden uit laten voeren, dan kan het zijn dat je hiervoor een energiebespaarlening aan kunt vragen bij de bank. Hier kunnen ze je bij je gemeente ook verder mee helpen. Een dergelijke lening betaal je af met een aanzienlijk kleiner rentepercentage en met betere voorwaarden.
Vergelijk offertes
Ga jij een gevelrenovatie uit laten voeren, dan kun je hier op besparen door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Je ontvangt dan snel offertes die je naast elkaar kunt leggen zodat je de beste en de goedkoopste deal aan kunt wijzen.