Woningen met vloerverwarming zijn op verschillende manieren comfortabeler. De warmte komt van onderen en wordt evenredig verdeeld, tocht en trek verdwijnen omdat er geen luchtstromen meer worden veroorzaakt en natuurlijk voelt het heerlijk aan je voeten. Een ander groot pluspunt aan vloerverwarming is dat je er je woning energiezuiniger mee kunt verwarmen en dat levert financiële voordelen op. Denk jij eraan om vloerverwarming te laten plaatsen omdat je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent of een renovatie aan het inplannen bent? Bega dan niet dezelfde fouten als je voorgangers en lees onderstaande informatie goed door.
Geen natuursteen vloerbekleding nemen
Natuursteen is een schitterend materiaal dat zowel in moderne- als klassieke en landelijke interieurs erg goed uitkomt. Grafiet, marmer en zandsteen, ze hebben allen een andere uitstraling en verschillende kenmerken. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze een ideale keuze zijn in combinatie met vloerverwarming. Dat komt doordat steen de warmte erg goed vasthoudt en dit nog blijft uitstralen ook als de verwarming al uit is. Door dit materiaal te kiezen kun je dus energie besparen.
Hoogteverschil in de vloer vergeten
In de meeste gevallen zal door vloerverwarming te plaatsen je vloer hoger komen te liggen. Dat is niet erg als je een nieuwbouwwoning aan het plaatsen bent, maar als dit in een bestaande woning is, dan krijg je problemen met deuren en drempels. Vooral als je ook isolatiemateriaal gaat plaatsen kan dit wel 20 centimeter schelen. Deze hoogteverschillen zijn enigszins te beperken.
- Infrezen of droog systeem hanteren: door de buizen van de vloerverwarming in te vrezen gebruik je de huidige vloer chape zonder dat er iets op komt te liggen. Er worden dan kanalen aangebracht en daar worden de buizen in gelegd. Hier kun je dan de vloerbekleding op leggen en je hebt nauwelijks verschil in hoogte. Bij het droge systeem worden de buizen in de isolatieplaten gelegd en daar wordt vervolgens de vloerbekleding op aangebracht. Je zal dan alleen de dikte van het isolatiemateriaal bij de hoogte van je vloer moeten optellen.
- Isolatie van de onderkant van de vloer: als het isolatiemateriaal een probleem oplevert, dan kun je dit ook aan de onderkant van de vloer laten aanbrengen. Dit wordt ook wel ondervloerse isolatie genoemd en het wordt via de kruipruimte gedaan. Je kunt je vloer dan tot een hoge Rc-waarde isoleren zonder dat deze hoger komt te liggen.
Te weinig aandacht besteden aan isolatie
Ook al kan het betekenen dat je vloer daardoor hoger komt te liggen, het is niet verstandig om je vloer niet uitmuntend te laten isoleren. Een Rc-waarde van minstens 5 m2 K/W wordt dan aangeraden. Doe je dit niet, dan kan er warmte via de vloer verdwijnen en dat is warmte die niet wordt benut. Je zal dan dus geld verliezen. Je verwarmingsspecialist zal je hier vast uitgebreid over kunnen inlichten. Gebruik isolatieplaten onder de vloerverwarming of isoleer de onderkant van de vloer goed, anders gooi je elke keer als je je vloerverwarming aanzet geld weg.
Te veel meubels in huis
Vloerverwarming zal onder de gehele vloer van je kamer worden geplaatst en alles wat daar op staat, zoals meubelen, kleedjes en planten zullen deze warmte tegenhouden. Als je je kamer te vol zet met spullen, dan zal deze minder snel opwarmen en moet je vloerverwarming harder werken. Maak een berekening en bedek niet meer dan 60 procent van je vloer met meubels en decoratie. Op die manier zal je vloerverwarming nog perfect werken. Bedek je je vloer met meer spullen, dan zal je verschil gaan merken in temperatuur.
De radiatoren te veel blijven gebruiken
Je vloerverwarming werkt met een thermostaat en het zal met vloerverwarming wat langer duren voordat je woning is opgewarmd. Het is dan vooral op koudere dagen erg verleidelijk om de radiatoren even aan te zetten voor een snelle verwarming van je kamers. De vloerverwarming zal daardoor echter eerder uitslaan, omdat het denkt dat het de juiste temperatuur heeft bereikt. Als je vervolgens de radiatoren weer uit zet, moet de vloerverwarming even hard werken om alles weer op temperatuur te krijgen. Breng de thermostaat dus niet in de war en gebruik de radiatoren alleen als bijverwarming op de koudste dagen. Overweeg eventueel een slimme thermostaat op je vloerverwarming te zetten of een timer, zodat je deze elke dag tijdig aan kunt zetten.
De vloer niet geleidelijk laten opwarmen
Je leverancier kan je hier erg veel over vertellen, maar je kunt je vloerverwarming niet als normaal gebruiken vanaf het moment dat deze geplaatst is. Je moet je vloer geleidelijk opwarmen en weer laten afkoelen voordat het materiaal bestand is tegen grote temperatuurverschillen. Meestal begin je bij 15 graten en warm je het water elke 24 uur met 5 graden op. Dit is dus de temperatuur van het water en niet van de kamer zelf. Als je 45 graden bereikt hebt dan laat je dit een paar dagen zo staan en ga je weer stapsgewijs elke 24 uur 5 graden naar beneden. Verschillende materialen hebben verschillende methoden nodig, dus vraag dit goed na. Zet ook je verwarming tussendoor nooit uit, want anders kun je weer opnieuw beginnen.
Vergelijk offertes
Het laten plaatsen van vloerverwarming zal geen teleurstellingen opleveren. Wat is er nu comfortabeler dan op blote voeten door het huis lopen en de warme vloer te voelen? Vraag daarom hier direct offertes op bij betrouwbare leveranciers van vloerverwarming. Je kunt dan de eerste stap zetten richting heerlijk warme voetjes.