Het renoveren van de trap kan op verschillende manieren. Overzettreden worden erg veel gebruikt, door specialisten en doe-het-zelvers, maar andere opties zijn ook mogelijk. Daarnaast zijn er een groot aantal materialen die je kunt laten gebruiken elk met andere kenmerken, een andere uitstraling en een ander prijskaartje. Ga jij je trap renoveren, dan wil je natuurlijk dat alles soepel verloopt. Eén manier om dit te doen is door ervoor te zorgen dat je de fouten van je voorgangers niet nog een keer begaat.
Alles aan de specialist overlaten
Ook als je een wat minder ervaren klusser bent kun je werkzaamheden uitvoeren om de kosten voor de traprenovatie te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld vast de huidige trapbekleding verwijderen en de trap voorbereiden op de renovatiewerkzaamheden. Zorg ervoor dat alles is weggehaald, inclusief lijmresten, nagels en nietjes, schuur de trap goed op en ontvet deze. De specialisten kunnen dan direct beginnen en dat scheelt geld. Ben je wat handiger, dan kun je ook overwegen zelf de trap te renoveren. Een goede voorbereiding is dan wederom erg belangrijk, maar je kunt prima zelf je trap verven of zelf overzettreden plaatsen. Op die manier kun je wel 50 procent besparen op de prijs van een specialist en dat is natuurlijk geen klein bedrag.
Geen extra overzettrede aanschaffen
Of je nu zelf overzettreden gaat plaatsen of je laat dit door een specialist doen, het is altijd goed om één of twee extra treden te bestellen. Dat komt doordat het goed mogelijk is dat jouw specifieke treden op een later tijdstip niet meer te krijgen zijn. Het assortiment wordt ook regelmatig aangevuld en opgefrist. Als één van je treden onherstelbaar beschadigt, dan heb je altijd een extra overzettrede waarmee je dit erg gemakkelijk weer kunt rechtzetten. In plaats van een nieuwe renovatie in te plannen kun je zo veel sneller en goedkoper gewoon verder met je huidige trap.
Geen vergelijking maken
Terwijl je nadenkt over je traprenovatie en de specialist die je hiervoor moet inschakelen is het goed om een aantal vergelijkingen te maken. Zo kun je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Een weloverwogen beslissing maak je alleen als je alle opties hebt gezien.
- Een vergelijking van de materialen: ga op zoek naar de mogelijkheden die je hebt wat betreft de materialen en maak een vergelijking van de kenmerken die deze materialen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de geluiddemping, het uiterlijk, de gladheid, de duurzaamheid en natuurlijk ook de prijs. Zo kun je een materiaal kiezen dat precies aansluit bij jouw behoeften.
- Een vergelijking van de specialisten: een tweede vergelijking die je maakt is van de specialisten. Dit doe je door offertes op te vragen. Je vergelijkt dan niet alleen de prijs, maar ook de garantie die je ontvangt, de keurmerken (vakkundigheid en kwaliteit) van de specialist en de gebruikte materialen, de aangeboden diensten en referenties of recensies. Je kunt zo het beste bedrijf aanwijzen en de meest gunstige prijs vinden.
Geen traplak gebruiken
Als je zelf je trap gaat renoveren en verven, dan kun je het beste eindigen met een goede traplak. Trappen slijten snel, omdat ze altijd op dezelfde plek worden gebruikt. Verf is hier minder goed tegen bestand dan bijvoorbeeld hout of sisal. Je kunt bij de bouwmarkt vragen naar traplak en dit als laatste laag aanbrengen op je traptreden. Dit beschermt je verflaag, gaat slijtage tegen en daardoor zal je trap dus langer goed blijven.
Extra opties vergeten
Specialisten bieden je vaak een aantal extra opties aan die je aan je trap kunt laten toevoegen. Ook als je zelf je trap gaat renoveren moet je hier goed aan denken, want vaak kun je ze al op je overzettreden laten aanbrengen. Denk dan bijvoorbeeld aan antislip strips en halve maantjes om ongelukken te voorkomen. Ook kun je verlichting in je trap laten aanbrengen en dat is niet alleen mooi maar ook veilig, vooral als er kinderen zijn die ’s nachts op stap gaan. Je kunt denken aan plinten, trapwangen en trapleuningen om het geheel aan te kleden. Deze extra opties kosten je meer, maar doe je dit apart en op een later tijdstip, dan zal je duurder uit zijn.
Te lang wachten met de traprenovatie
Als jouw trap al een tijdje aan renovatie toe is en je blijft het maar uitstellen, dan is er een kans dat deze zo beschadigt dat je een nieuwe trap aan zal moeten schaffen of treden volledig moet laten vervangen. Deze werkzaamheden zijn aanzienlijk duurder dan een traprenovatie zelf, omdat deze na het herstel ook nog moet worden bekleed. Plan daarom je traprenovatie op tijd in, zodat de werkzaamheden nog simpel en recht door zee zijn. Hoe moeilijker de klus wordt, hoe meer je betaalt.
Vergelijk offertes
Ga je ook een traprenovatie inplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is een vergelijking een goede start. Open hier onze vergelijkingstool en je vraagt bij verschillende traprenovatiespecialisten tegelijkertijd offertes aan. Dit kost je nauwelijks tijd, maar het geeft je een ideale kijk op de mogelijkheden en een goed begin voor het inplannen van je traprenovatie.