Grote werkzaamheden in en om het huis zijn lastig in te plannen en kunnen veel stress opleveren. Het laten plaatsen van een aanbouw is hier geen uitzondering op. Onder een aanbouw verstaan we een afzonderlijk gebouw dat in verbinding staat met je woning via een deur. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een garage of een bijkeuken, maar je kunt in principe alles in een aanbouw plaatsen. Wil jij je leefoppervlak vergroten door middel van een aanbouw? Dan kun je hier de onderstaande tips gebruiken om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: overweeg een casco oplevering
Door je aanbouw casco te laten opleveren kun je wel 25 procent besparen op de totaalkosten. Hier staat tegenover dat je daarna zelf de handen nog flink uit de mouwen moet gaan steken. Onder een casco oplevering wordt namelijk verstaan dat het bouwwerk structureel goed is en dat deze wind- en waterdicht is. De rest moet je zelf nog afwerken. Je kunt zelf de vloer plaatsen, zelf het stucwerk op je nemen, zelf de verwarming aanleggen, enzovoorts. Uiteraard kun je met de leverancier bespreken wat je wilt dat ze wel en dat ze niet doen. Een casco oplevering levert je een besparing op en het geeft je de mogelijkheid je aanbouw exact zo af te werken als jij wilt. Natuurlijk moet je hier dan wel een flinke dosis tijd en energie in steken.
Tip 2: neem een serre
Serres worden meestal ook onder een aanbouw gerekend, omdat ze je een extra afzonderlijke ruimte opleveren. Een serre is de goedkoopste soort aanbouw waaruit je kunt kiezen en misschien tegelijkertijd wel de optie die de meeste indruk zal achterlaten. Met een serre laat je natuurlijk licht naar binnen en creëer je een plek waar je het hele jaar door van je tuin kunt genieten. Het is alleen lastiger om hier bijvoorbeeld een slaapkamer van te maken, of een keuken in een serre te plaatsen. Of dit voor jou een optie is, kun je dus alleen zelf bepalen.
Tip 3: houd het logisch
Met een uitbouw kun je werkelijk alle kanten op. Je kunt in de breedte bouwen en je kunt de lucht in bouwen, je kunt er een garage, keuken, slaapkamer, badkamer of studeerkamer van maken en als je kiest voor maatwerk kun je het ontwerp exact overeen laten komen met wat jij in gedachten had. Het is alleen niet slim om een aanbouw te plaatsen en hiermee de indeling van je woning te verslechteren of minder logisch te maken. Als je je woning ooit nog wilt verkopen, dan kan dat voor potentiële kopers een grote afknapper zijn. Zorg er dus voor dat de aanbouw wat toevoegt aan de indeling van je huis.
Tip 4: ga naar de gemeente
Verschillende gemeenten hanteren verschillende regels omtrent het plaatsen van een aanbouw aan je woning. Ga je deze aan de voorkant plaatsen, dan zal je bijna altijd een vergunning nodig hebben, maar aan de achterkant van je woning is dit regelmatig ook niet zo. Het is vaak mogelijk om je aanbouw vergunningsvrij te bouwen, maar dan moet je wel weten welke regels hiervoor bij jouw gemeente voor gelden. Ga dus naar je gemeentehuis en vraag hen om alle informatie wat betreft verbouwingen en vergunningen. Kijk dan ook direct hoe de aanvraag moet worden ingediend en hoeveel tijd er overheen zal gaan voordat je uitsluitsel krijgt.
Tip 5: huur een aannemer in
Aannemers zijn duur, maar bij grote bouwprojecten zijn ze het geld meer dan waard. Als jij een grote aanbouw laat plaatsen waarbij meerdere partijen moeten worden ingeschakeld en er een strak tijdschema wordt gehanteerd, dan zal de aannemer als tussenpersoon fungeren tussen jou en de andere partijen. Jij kunt altijd bij deze persoon terecht met vragen, klachten en opmerkingen en als er iets mis dreigt te lopen kan de aannemer dit direct bij je aankaarten. Ook zal een aannemer er zorg voor dragen dat het budget niet wordt overschreden en dat indien dit wel gebeurt direct actie kan worden ondernomen. Aangezien jij al voldoende stress hebt en ook nog je dagelijkse werkzaamheden moet afronden, kan een aannemer je veel onnodige spanning voor je weghalen.
Tip 6: kies voor een geraamte van hout
Een aanbouw zal een geraamte nodig hebben. Dit is de constructie waarom al het andere wordt gebouwd. Dit geraamte zie je verder niet, maar deze heeft dus wel een belangrijke functie te vervullen in je aanbouw. Als je dit geraamte van hout laat samenstellen, dan ben je veel minder geld kwijt dan wanneer dit van steen of beton wordt gedaan. Maak dit bespreekbaar met je leverancier en aannemer, want bij de meeste aanbouwen is een geraamte van houten balken meer dan voldoende.
Vergelijk offertes
Een laatste tip die we je kunnen meegeven is dat het altijd verstandig is om goed marktonderzoek te verrichten voordat je een aannemer, leverancier of ander bedrijf aanneemt. Zo kun je de beste deals vinden en de meest vakkundige specialisten. Vraag daarom via onze vergelijkingstool alvast offertes aan en maak hier een begin aan het marktonderzoek voor je nieuwe aanbouw.