Met vloerverwarming kun je veel meer dan alleen warme voetjes krijgen. Het is namelijk een energiezuinige manier van verwarmen waarbij de warmte veel evenrediger in je kamer wordt verdeeld. Dit is natuurlijk comfortabel, maar het levert je ook besparingen op. Vloerverwarming heeft dus vele voordelen. Ga jij een nieuwbouwwoning laten plaatsen of ben je met een renovatie bezig? Dan is dat het ideale moment om je vloerverwarming te laten aanleggen. En de onderstaande tips kun je dan vast goed gebruiken.
Tip 1: zet de vloerverwarming nooit te hoog
Vloerverwarming werkt op een andere manier dan centrale verwarming. Daarom is het ook goedkoper. Het water dat door vloerverwarming stroomt, hoeft niet tot hoge temperaturen te worden opgewarmd, omdat het oppervlak erg groot is. Het is niet nodig en ook niet aangeraden om je vloerverwarming hoger te zetten dan 45 graden. En dat is dan de temperatuur van het water, niet van de kamer. Dit is niet aangenaam meer, maar kan ook schade aanrichten aan je chape en aan je vloerbekleding. Het is ook helemaal niet nodig, want je zal merken dat je woning snel en evenredig warm wordt.
Tip 2: gebruik natuursteen als vloerbekleding
Natuursteen is een ideaal materiaal voor je vloer in combinatie met vloerverwarming. Dat komt doordat steen warmte lang vasthoudt en dit voor een lange tijd blijft uitstralen. Een mooie natuurstenen vloer kan dus je kamer nog blijven verwarmen, ook als de vloerverwarming al is uitgeschakeld. Andere materialen, zoals hout en vloerbedekking hebben dit veel minder. Keramiektegels zijn ook erg geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Denk hier goed over na, want het materiaal dat je gebruikt voor je vloerbekleding kan je besparingen opleveren.
Tip 3: zet je vloerverwarming stapsgewijs aan
Als je je vloerverwarming voor de eerste keer aanzet, dan kun je deze niet direct als normaal in gebruik nemen. De materialen waar de vloer uit is opgemaakt kunnen dat niet aan en zullen te veel gaan uitzetten en krimpen. Het is erg belangrijk dat de chape volledig is gedroogd voordat je dit doet. Je moet hier even de tijd voor nemen, maar het geleidelijk opstarten van je vloerverwarming duurt zo’n 2 tot 3 weken. Volg hier het onderstaande stappenplan voor.
- Begin bij een temperatuur van 15 graden en zet je vloerverwarming 5 graden hoger. Dit betreft de temperatuur van het water en niet van de ruimte.
- Dit doe je elke 24 uur totdat je de maximale temperatuur hebt behaald. Zet de verwarming nooit uit.
- Laat deze maximale temperatuur 4 dagen aan staan.
- Verlaag de temperatuur weer met 5 graden elke dag tot je 15 graden hebt bereikt.
- De vloerverwarming is nu klaar voor normaal gebruik.
Tip 4: isoleer je vloer goed
Vloerverwarming is een uitstekende manier om je woning te verwarmen, maar niet als deze warmte via de onderkant van je vloer automatisch weer verdwijnt. Daarom is het als je vloerverwarming laat plaatsen essentieel dat je erg veel aandacht besteedt aan vloerisolatie. Een standaard isolatiewaarde is dan namelijk niet voldoende. Je kunt de vloer op verschillende manieren isoleren. Zorg dan dat je een Rc-waarde behaald van minstens 5 m2 K/W.
- Op de vloer: je kunt isolatieplaten onder de vloerverwarming laten plaatsen. Dit is een prima idee als je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent. Voor een bestaande woning komt je vloer dan misschien te hoog te liggen. Hier worden isolatieplaten voor gebruikt, maar je kunt ook een isolerend beton overwegen of isolatiemateriaal in de noppenplaten van de vloerverwarming.
- Onder de vloer: als je een kruipruimte hebt en je wilt niet dat je vloer hoger komt te liggen, dan kun je deze via de onderkant van de vloer laten isoleren. Hier bereik je erg goede resultaten mee en purschuim en thermoskussens zijn op dit moment het beste materiaal.
- De kruipruimte: als je de vloer alleen wilt na-isoleren dan kun je kruipruimte isolatie overwegen. Het isolatiemateriaal wordt dan op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Dit is de goedkoopste optie, maar het levert je geen volwaardige vloerisolatie op. Het kan wel mogelijke vochtproblemen in de kruipruimte oplossen.
Tip 5: voor kleine oppervlakten kun je elektrische verwarming overwegen
Wil je een kleine oppervlakte van vloerverwarming laten voorzien, zoals een badkamer? Dan hoef je hier niet in de weer met buizen en beton. Je kunt namelijk voor €10 per vierkante meter ook elektrische verwarming laten plaatsen. Dit zijn dunne matten waar een thermostaat aan verbonden is en die je onder de tegels kunt leggen. Je zet de vloerverwarming aan voordat je de badkamer gaat gebruiken en je zet het weer uit als je klaar bent. Elektrische vloerverwarming kan nooit als hoofdverwarming gebruikt worden, maar voor dit soort kleine ruimtes en doelgerichte functies is het ideaal. Zet het wel altijd weer uit, anders zal je veel te veel elektriciteit gebruiken.
Vergelijk offertes
Vloerverwarming is een heerlijke manier om comfort in je woning te verbeteren en tegelijkertijd te besparen op je energierekening. Wacht dus niet en vraag hier alvast enkele vrijblijvende offertes aan. Deze kun je gebruiken bij het maken van een vergelijking zodat je de beste deal uit kunt zoeken.