5x Tips aannemer inhuren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een aannemer zal jouw bouwproject inplannen en begeleiden. Deze persoon is verantwoordelijk voor de planning, voor de uitvoering, voor het budget en voor het eindresultaat. Jij zal nauw met de aannemer samenwerken, omdat jullie constant in contact staan over de voortgang van het project. Daarom is het altijd verstandig om de keuze voor een bepaalde aannemer erg goed te overwegen. Onderstaande tips kunnen je helpen als je een aannemer nodig hebt en als je met deze persoon moet gaan samenwerken.

Tip 1: kies je aannemer niet zomaar

Het is niet alleen belangrijk dat jouw aannemer goed werk levert en ervaring heeft met het begeleiden van projecten. Het is ook essentieel dat jullie samen kunnen werken en dat het klikt tussen jou en de aannemer. Je geeft jouw bouwproject uit handen en dat betekent dat de aannemer in staat moet zijn om jouw visie en ideeën te vertalen. Maak daarom altijd een vergelijking van de aannemers die in jouw omgeving aanwezig zijn en zorg ervoor dat je eerst persoonlijk tijd met ze doorbrengt voordat je iemand aanwijst. Kijk naar ervaring, prijs, keurmerken en garanties, maar ook naar het gevoel dat je zelf bij de persoon krijgt. Het is belangrijk voor de voortgang van je project dat jullie goed samen kunnen werken totdat deze beëindigd is.

 

Tip 2: houd regelmatig gesprekken

In principe kan een aannemer jouw project helemaal zelf uitvoeren. Alleen als er iets mis gaat of als je over budget dreigt te gaan zal deze persoon contact met je moeten opnemen. Het is echter verstandig om zelf ook nauw betrokken te zijn bij je project en dat doe je door regelmatig voortgangsgesprekken te houden met de aannemer. Het is niet alleen belangrijk dat je weet wat er fout gaat, maar je moet ook weten wat er goed gaat. Bezoek de bouwplaats regelmatig en laat je rondleiden. Tenzij je echt alles uit handen wilt geven kun je zo zelf ook een steentje bijdragen aan de voortgang van je project. Daarnaast ben je zo veel beter in staat snelle beslissingen te nemen indien dit nodig is.

 

Tip 3: maak duidelijke financiële afspraken

Je spreekt met de aannemer een budget af en het is de verantwoordelijkheid van de aannemer dat je project hier binnen blijft. Je betaalt de aannemer en deze betaalt vervolgens de onderaannemers en andere partijen. Het is erg belangrijk dat je goede financiële afspraken maakt, zodat jouw budget veilig is. Vooral grote bouwprojecten kunnen nogal eens uit de hand lopen. Bespreek daarom meteen al de volgende punten met de aannemer, zodat hier vanaf het begin duidelijkheid over bestaat.

  • De prijsberekening: vraagt de aannemer een exacte prijs, een richtprijs of een prijs per uur?
  • Je exacte budget: geef exact aan hoeveel geld je hebt en ga hier niet overheen.
  • Waarschuwing: spreek met de aannemer af dat deze je tijdig waarschuwt als er financiële problemen zijn. Je kunt dan nog actie ondernemen en ergens anders geld besparen om dit te compenseren.
  • Wekelijkse voortgangsgesprekken: vraag de aannemer om je wekelijks in te lichten over de financiën. Vraag om alle papieren in te zien en vraag verduidelijking als je iets niet snapt.
  • Termijnen: als je in termijnen moet betalen bespreek dan duidelijk hoeveel geld je wanneer moet overmaken.
  • Aanbetaling: in het geval je een aanbetaling moet doen, en dit is vrij normaal bij dit soort grote projecten, zorg er dan voor dat je aanbetaling verzekerd is.

 

Tip 4: controleer referenties en inschrijvingen voordat je een aannemer aanwijst

Terwijl je je marktonderzoek doet en een aannemer aan wilt gaan wijzen, is er niets dat je ervan weerhoudt om deze personen om referenties te vragen. Dit is vrij normaal en deze mensen kunnen je zeer waardevolle informatie geven over de aannemer in kwestie. Neem daarom ook echt contact op met de referenties en vraag hen over hoe het is om met de aannemer te werken. Vervolgens controleer je of de aannemer is aangesloten bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en of hij of zij de juiste registraties heeft. Het is ook handig als een aannemer is aangesloten bij de Verzoeningscommissie Bouw, omdat een eventueel geschil dan gemakkelijker kan worden opgelost.

 

Tip 5: probeer een exacte prijs af te spreken

Aannemers berekenen hun prijzen op drie verschillende manieren. De beste manier voor jou is om een exacte prijs te krijgen voor je bouwproject. Je weet dan vanaf het begin precies wat je zal moeten betalen en de aannemer mag dit bedrag niet overschrijden. Een aannemer zal hier niet zo happig op zijn, tenzij het project klein en duidelijk is. Deze zal eerder aandringen op een richtprijs. Je krijgt dan ook een vast bedrag van de aannemer, maar deze heeft toestemming hier met een bepaald percentage overheen te gaan. Dit geeft de aannemer meer vrijheid en jij hebt toch enige financiële zekerheid. Wat je het beste volledig vermijd is dat de aannemer je een prijs per uur in rekening wil brengen. Je weet dan niet hoeveel je moet betalen totdat het project is afgerond. Daarnaast is dit geen duidelijke prijsafspraak en is de situatie voor jou dus erg nadelig.

 

Vergelijk offertes

Is het tijd dat jij een aannemer gaat aanwijzen? Dan kun je deze vinden door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool is speciaal ontwikkeld zodat je in weinig tijd en in één keer meerdere aannemers kunt bereiken en kunt vragen om een offerte voor jouw bouwproject.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: