Schuifpuien hebben een groot aantal voordelen. Ze brengen veel licht naar binnen, ze geven je toegang tot een buitengedeelte, je kunt er het hele jaar mee van buiten genieten en ze vermeerderen de waarde van je woning. Het is dus niet moeilijk om de beslissing te maken om een schuifpui te laten plaatsen. Als je wilt leren van de fouten die je voorgangers begingen bij het bestellen van een schuifpui, dan kun je onderstaande informatie met veelgemaakte fouten raadplegen.
Een schuifpui bestellen zonder deze gezien te hebben
Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk een prefab schuifpui bestellen online. Je zoekt een leverancier op, geeft de afmetingen door, stelt de schuifpui samen en deze wordt vervolgens bij je geïnstalleerd. Dit is natuurlijk gemakkelijk, goedkoop en snel, maar hier zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Als jij je schuifpui nog nooit gezien hebt, dan is het mogelijk dat deze tegenvalt wanneer hij is geïnstalleerd. Je had meer verwacht van de houtlook of de kleur komt toch niet zo uit als je op het internet had gezien. Een andere reden waarom je het beste eerst kunt kijken is omdat je dan niet weet of je ergens anders misschien mooier of beter had kunnen bestellen. Ga dus een aantal showrooms af, spreek met de medewerkers over de mogelijkheden en bekijk de schuifpuien voordat je een bestelling doet.
Geen tweedehands schuifpui overwegen
Als je een beetje tijd en geduld hebt, dan zal je op de tweedehands markt soms schitterende schuifpuien kunnen aantreffen. Deze zijn dan zeker 75 procent goedkoper dan de nieuwwaarde en soms nog wel meer. Dit is een enorme besparing en houdt in dat je je misschien een grotere schuifpui kunt veroorloven of dat je een aluminium exemplaar kunt nemen in plaats van kunststof. Er zijn wel enkele nadelen verbonden aan deze optie.
- Vervoer: als je tweedehands een schuifpui koopt dan ben jij meestal degene die hem op moet halen. Het vervoeren van een schuifpui kan erg lastig zijn. Hier komen extra kosten bij kijken.
- Montage: je zal ook zelf de montage van de schuifpui nog moeten regelen. Dit zijn ook kosten waar je nog rekening mee moet houden.
- Garantie: er is een grote kans dat de garantieregeling (gedeeltelijk) vervalt als je een tweedehands schuifpui neemt.
Zonwering vergeten
Schuifpuien zijn natuurlijk grotendeels gemaakt van glas en dat betekent dat de ruimte waarin de schuifpui zich bevindt erg warm kan worden als de zon er veel op staat. Dit kun je voorkomen door te investeren in zonwering en eigenlijk heeft elke schuifpui hier baat bij. Daarom wordt dit ook door de meeste leveranciers al standaard aangeboden onder de extra opties die je bij je schuifpui kunt bestellen. Je kunt je zonwering op drie manieren bestellen.
- Direct mee bestellen: bekijk de opties voor zonwering die de leverancier aanbiedt en zie of je dit mooi vindt. Zo ja, dan is dit wel de goedkoopste manier om zonwering te realiseren en ook de meest discrete. De screens of andere vorm van zonwering wordt dan meestal al in het profiel verwerkt, zodat het nauwelijks opvalt. Ook kunnen ze soms elektrisch worden aangestuurd, voor extra gebruikersgemak.
- Zonwerend glas: je kunt ook overwegen om zonwerend glas in je schuifpui te laten zetten. Dit is erg subtiel, want je hebt dan verder geen vorm van zonwering nodig, maar niet alle leveranciers bieden dit aan. Zonwerend glas werkt eigenlijk hetzelfde als een zonnescherm, alleen je ziet er verder niets van. Het houdt de uv-stralen en de warmte tegen waardoor de ruimte achter de ramen veel koeler zal blijven.
- Later aanschaffen: je kunt je zonwering natuurlijk ook gewoon later aanschaffen, los van de leverancier van de schuifpui. Dit is vaak wel duurder, maar je kunt dan exact de zonwering uitkiezen die je wilt hebben. Soms is het beter om er nog even over na te denken nadat de schuifpui is geïnstalleerd dan direct zonwering mee te bestellen.
Geen aandacht besteden aan de isolatiewaarde van het glas
Schuifpuien zijn bijna volledig van glas gemaakt en glas staat er bekend om veel warmte door te laten. Je schuifpui kan je potentieel dus veel geld kosten als al de warmte die je met je centrale verwarming opwekt gewoon weer via de ruiten verloren gaat. Sta daarom even goed stil bij de isolatiewaarde van het glas dat je erin wilt laten zetten. De meeste schijfpuien worden uitgerust met HR++ isolatieglas en dit is voor de gemiddelde huishoudens ruim voldoende. Heb je een passiefwoning, dan weet je natuurlijk maar al te goed dat HR+++ glas voor jou veel beter is. Ga niet naar een minder isolerende glassoort, zoals HR+ of HR glas. Dit is niet erg veel goedkoper en er zal meer geld aan warmte worden doorgelaten dan dat je bespaart op het glassoort.
Vergelijk offertes
Een schuifpui schaf je niet zomaar aan en hopelijk hebben bovenstaande veelgemaakte fouten je geleerd hoe het niet moet. Wat je wel moet doen is leveranciers vergelijken en wij hebben hier de perfecte tool voor samengesteld. Met de vergelijkingstool vraag je meerdere leveranciers tegelijkertijd om een offerte, zodat je snel kunt kiezen wie jou de beste deal kan aanbieden.