4x Veelgemaakte fouten aannemer inhuren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Aannemers vervullen een belangrijke rol tijdens elk bouwproject. Ze moeten de ideeën van jou en je architect realiteit maken. Alhoewel een aannemer je het leven aanzienlijk gemakkelijker kan maken, zijn er ook situaties met aannemers die je beter vermijdt. Lees daarom onderstaande veelgemaakte fouten van je voorgangers goed door, zodat jij deze in ieder geval niet meer begaat.

Alles uit handen geven

Een aannemer zal de coördinatie van jouw bouwproject van begin tot eind op zich nemen. Dat betekent dat deze in principe alles van je uit handen kan nemen. Dit klinkt misschien heerlijk, maar zo heb je zelf nog weinig grip op wat er met je project gebeurt. Het is beter om nauw in contact te blijven met de aannemer en zelf ook betrokken te blijven bij je bouwproject. Heb regelmatig voortgangsgesprekken, vraag om de financiële documenten in te mogen zien en zorg dat je altijd weet wat er gaande is. Niet alleen kun je dan zelf ook gemoedsrust krijgen en er zorg voor dragen dat alles goed gaat, je bent ook veel beter in staat om urgente beslissingen te maken indien nodig.

Geen vergelijking maken

Een aannemer vind je niet zomaar. Dit is de persoon die jouw droom realiteit gaat maken en voor een zo goed mogelijk resultaat kun je deze het beste nauwkeurig uitkiezen. Maak daarom een vergelijking van minstens 3 tot maximaal 6 aannemers uit je omgeving. Dit doe je door offertes bij ze op te vragen en deze te vergelijken. Ook kijk je dan naar de garantieregelingen, de keurmerken, de aangeboden diensten en de referenties van de aannemers in kwestie. Als laatste zorg je ervoor dat het klikt tussen jou en de aannemer zelf en dat kun je toetsen tijdens een kennismakingsgesprek. Je zal erg nauw met deze aannemer gaan samenwerken en als je een goed resultaat wilt zien, dan is het belangrijk dat dit soepel verloopt.

 

Geen duidelijke afspraken maken over de prijs

Eén van de taken van de aannemer is dat deze verantwoordelijk is voor je budget. Grote bouwprojecten staan er bekend om nogal eens over budget te eindigen en dat wil jij natuurlijk voorkomen. Het is daarom erg belangrijk dat je vanaf het begin duidelijke afspraken maakt met de aannemer over de financiële kant van je project. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende punten.

  • Een vaste- of richtprijs: tenzij er goede redenen voor zijn is het nooit verstandig om met de aannemer een prijs per uur af te spreken. Probeer altijd voor een vaste prijs te gaan, zodat jij exact weet wat je uiteindelijk zal moeten betalen. Als de aannemer hier wat huiverig voor is kun je ook akkoord gaan met een richtprijs. De aannemer krijgt dan van jou de toestemming om het budget met een bepaald percentage te mogen overschrijden, indien nodig. Geef dan wel aan bij de aannemer dat jij hier altijd toestemming voor moet geven.
  • Termijnen, aanbetalingen en eindbedragen: bespreek ook direct met de aannemer hoe de betaling zal moeten gaan verlopen. Moet je in termijnen betalen en hoeveel termijnen zijn dit? Wil de aannemer ook een aanbetaling en is deze aanbetaling dan verzekerd? Welk bedrag moet je nog overmaken nadat de werkzaamheden zijn afgerond?
  • Wekelijkse gesprekken: vraag de aannemer je wekelijks op de hoogte te houden van de financiële situatie en geef hem of haar dan de opdracht alles in de officiële documenten aan je te presenteren. Zo kun je zien of je budget veilig is, maar ook of de aannemer bij is met de boekhouding.
  • Een duidelijk budget: spreek nog voordat je een aannemer gaat zoeken exact af met jezelf wat je budget is voor je project. Hoeveel heb je zelf en hoeveel kun je lenen? Spreek dan ook met jezelf af dat dit budget realistisch is en dat je hier niet overheen wilt gaan. Dezelfde opdracht geef je de aannemer. Het budget dat je in het begin hebt opgesteld is er met een reden en ook al vervaagt je motivatie als de tijd verstrekt, probeer je hier toch strikt aan te blijven houden.

 

Geen referenties vragen en geen inschrijvingen controleren

Terwijl je je aannemer zoekt en je vergelijking aan het uitvoeren bent, is het altijd een goed idee om te vragen naar referenties. Als het goed is heeft een aannemer deze voor je en deze voorgaande klanten kunnen je exact vertellen hoe het is om nauw met de aannemer samen te werken. Referenties kunnen je waardevolle informatie verschaffen die je ergens anders niet kunt vinden. Controleer ook altijd even of de aannemer geregistreerd is en of deze is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Als laatste kun je nog kijken of de aannemer is aangesloten bij de Verzoeningscommissie Bouw. Dit is geen vereiste, maar het kan goed uitkomen als er een geschil ontstaat tussen jullie twee dat je samen niet op kunt lossen.

 

Vergelijk offertes

Een aannemer kies je dus niet zomaar uit en je kunt hier het beste goed bij stilstaan. Het opvragen van offertes kan tijdrovend zijn, maar niet als je hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. Volg daarom hier de link en benader meerdere aannemers in één keer voor een zo compleet mogelijk marktonderzoek.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: