Een verhuizing plan je natuurlijk niet zomaar in en als jij van plan bent om ergens anders te gaan wonen, dan zal je misschien al wat informatie online hebben opgezocht over de mogelijkheden. In Nederland kun je allerlei soorten verhuizingen inplannen, van het huren van een busje tot het volledig uit handen geven van alles wat met de verhuizing te maken heeft. Misschien ben je ook een aantal vooroordelen tegengekomen over verhuizingen en deze zouden je op het verkeerde been kunnen zetten. Lees daarom de onderstaande informatie goed door.
Verhuizingen zijn duur
Sommige verhuizingen zijn inderdaad duur. Als jij een erkend verhuisbedrijf inhuurt en van hun extra diensten gebruik maakt, dan zal je de hoofdprijs betalen. Je kunt je spullen laten inpakken, je kunt je oude woning laten schoonmaken, je kunt klusjes laten oppakken en je meubilair uit elkaar laten halen. Je hoeft dan op de dag zelf eigenlijk nog weinig te doen. Het mooie is echter dat je de prijs voor je verhuizing min of meer zelf in de hand hebt. Je hoeft niet al die extra diensten af te sluiten en eventueel verhuis je zelf of met een budgetverhuisbedrijf. Als jij van tevoren een budget vaststelt, dan kun jij je verhuizing exact zo plannen dat het hier binnen blijft.
Verhuizingen zijn stressvol
Er wordt wel eens beweerd dat verhuizen één van de meest stressvolle gebeurtenissen is in een mensenleven. En dit is ook zo, je moet aan erg veel dingen denken en je hebt te maken met verscheidene deadlines. Ook hier geldt weer dat je dit stressniveau min of meer zelf in de hand hebt. Met een goede planning zal je overal bovenop zitten en weet je exact wat je wanneer moet doen. Dit schept natuurlijk al veel rust. De meeste verhuizingen zijn stressvol omdat alles pas op het laatste moment wordt gedaan. Hier vind je drie hulpmiddelen die je kunnen helpen je verhuizing tot in de puntjes te plannen.
- Stappenplan: maak een stappenplan voor je verhuizing en deel deze chronologisch in. Waar kun je bijvoorbeeld twee maanden voor de verhuizing al mee beginnen en wat moet wachten tot het einde? Maak handelbare stappen en voeg hier een omschrijving bij van wat er gedaan moet worden.
- Checklist: dit stappenplan kun je uitbreiden met een checklist. Je zet onder elke stap tot in detail wat je moet doen en elke keer als je een taak afrondt, dan kun je deze afvinken. Denk bijvoorbeeld aan alle adreswijzigingen die je moet doorgeven, aan het bestellen van je verhuismiddelen en het ontdooien van je koelkast.
- Inventaris: als laatste kun je overwegen een inventaris te maken van alle spullen die je wilt meenemen. Dit is een spreadsheet waar je exact op noteert wat in welke doos gegaan is. In je nieuwe woning pak je dit weer uit en controleer je of alles goed over gekomen is. Maak je inventaris ruim op tijd, zodat je alvast kunt beginnen met inpakken. De spullen die je niet mee wilt nemen zet je te koop, geef je aan de kringloop of gooi je weg.
Budgetverhuizers leveren slecht werk af
Budgetverhuizers zijn verhuisbedrijven die werken met goedkope mankracht. Je ziet veel studentenverhuizers, bijvoorbeeld, die studenten gebruiken om de verhuizing uit te laten voeren. Dit betekent dat ze lagere prijzen aan kunnen bieden, maar niet dat ze per definitie slecht werk afleveren. Budgetverhuizers hebben een groot personeelsverloop, dus je kunt niet van ze verwachten dat ze gespecialiseerd of geschoold zijn. Ze zullen echter jouw spullen nog steeds met zorg verhuizen en deze probleemloos van A naar B kunnen brengen. Voor standaard verhuizingen kun je met een budgetverhuizer dan ook flink wat geld besparen. Het is wel verstandig om even te controleren of je akkoord gaat met de verzekering die het verhuisbedrijf heeft en met de algemene voorwaarden die ze hanteren.
Erkende verhuizers zijn weggegooid geld
Het is zo dat erkende verhuizers duurder zijn dan standaard verhuisbedrijven. Hier is ook een goede reden voor. Als jij met een erkende verhuizer in zee gaat, dan zal je van een aantal voordelen gebruik kunnen maken die je bij een andere verhuizer niet hebt.
- Verzekering: bij erkende verhuizers worden je spullen verzekerd tegen nieuwwaarde. Dat houdt in dat als er schade is ontstaan er wordt gekeken naar de huidige prijs die dit object in de winkel heeft. Dit krijg je dan ook vergoed, ongeacht de staat of de leeftijd van het voorwerp.
- Garantie: bij erkende verhuizers wordt je aanbetaling altijd gegarandeerd. Als jouw verhuisbedrijf failliet gaat tijdens je verhuizing, dan krijg je of je aanbetaling terug of er wordt een andere erkende verhuizer aangewezen die de klus kosteloos voor je afmaakt.
- Geschillencommissie: is er een meningsverschil ontstaan tussen jou en het verhuisbedrijf waar je samen niet uit kunt komen, dan kun je dit voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie.
Vergelijk offertes
Heb jij ook een verhuizing in te plannen? Dan kun je via onze vergelijkingstool snel offertes opvragen bij verhuisbedrijven uit jouw omgeving. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je kunt ze gebruiken om de eerste stap te zetten en jouw verhuizing in te gaan plannen.