De meeste mensen besluiten bij een groot bouwproject gebruik te maken van de diensten van een aannemer. Deze persoon neemt de gehele coördinatie op zich, van begin tot eind, zodat alles volgens plan kan verlopen. Als jij twijfelt of je een aannemer moet aanwijzen of niet, dan heb je misschien al het één en ander aan informatie opgezocht hierover. Het kan zijn dat je dan enkele valse vooroordelen bent tegengekomen die je mogelijk op het verkeerde been hebben gezet. Lees daarom onderstaande informatie goed door, zodat je deze vooroordelen in ieder geval alvast kunt vergeten.
Aannemers zijn duur
In feite is dit vooroordeel waar, want aannemers vragen gemakkelijk €30 tot €50 per uur voor hun diensten. Het is dus de vraag of jij een aannemer deze kosten waard vindt. In sommige gevallen kan een aannemer je namelijk geld besparen. Ze hebben contacten in de bouw en kunnen zo gemakkelijk kortingen onderhandelen, ze hebben ervaring en weten direct in te grijpen als er iets mis dreigt te gaan en met een aannemer is de kans kleiner dat je project vertraging oplevert. De kosten voor een aannemer zijn dus soms minder hoog dan de kosten die je door deze persoon aan te wijzen vermijdt. Er zijn ook enkele manieren waarop je de prijs die je betaalt voor een aannemer laag kunt houden.
- Duidelijke afspraken: maak duidelijke afspraken over de financiën van je project. Geef aan wat je budget is en dat je hier niet overheen kunt gaan. Bepaal wanneer je welke termijnen moet betalen en probeer indien mogelijk een vaste prijs af te spreken voor je project. Lukt dit niet, dan geeft een richtprijs je ook nog voldoende zekerheid.
- Help mee: als je van tevoren duidelijke afspraken maakt met de aannemer over wat jij zelf zou kunnen oppakken, dan kun je het aantal arbeidsuren van deze persoon verminderen. Denk dan bijvoorbeeld aan het bijhouden van de financiën of het bewaken van de planning. Overleg dit wel goed, zodat jullie geen dubbel werk gaan doen.
Een aannemer neemt je alle controle uit handen
Als jij iemand bent die graag controle heeft, dan zal het misschien lastig zijn voor je om je bouwproject uit handen te geven. Waarschijnlijk weet je al exact wat je wilt en hoe je het wilt en je betwijfelt of iemand anders dat beter kan inplannen. Het is ook geen optie voor je om de klus zelf uit te voeren, want je hebt een baan en een gezin en dus simpelweg geen tijd. Je hoeft echter niet alles uit handen te geven aan een aannemer en je kunt hier duidelijke afspraken over maken met deze persoon. Ook kun je de aannemer zorgvuldig uitkiezen zodat je iemand aanneemt die je vertrouwt en waar het mee klikt. Wil je controle houden dan plan je regelmatig voortgangsgesprekken in met de aannemer, zodat deze je overal exact van op de hoogte kan houden. Op die manier kun je de werkzaamheden van een aannemer zo invullen dat je zelf ook nog controle houdt over wat er gebeurt.
Het werk van een aannemer kun je net zo goed zelf
Voordat je dit vooroordeel aanneemt is het goed om even stil te staan bij wat een aannemer precies doet. Deze persoon heeft ervaring met het coördineren van grote projecten en heeft de contacten in de bouw die nodig zijn om deze projecten goed te laten verlopen. Verder hebben aannemers bouwtechnische kennis en kunnen ze bouwtekeningen lezen en interpreteren. Ze hebben een opleiding gevolgd in bouwkunde of een gerelateerde richting, ze kunnen je helpen bij het aanvragen van je vergunning en ze kunnen snel beslissingen maken in het geval er iets mis dreigt te gaan. Het is dus zeker niet zo dat je het werk van een aannemer net zo goed zelf kunt doen. Hier gaan jaren aan opleidingen en werkervaring aan vooraf.
Een aannemer wijs je gemakkelijk aan
Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is goed stil te staan bij welke aannemer je uitkiest.
- Samenwerken: jij en de aannemer moeten nauw met elkaar gaan samenwerken en hebben elkaar nodig om het project succesvol af te ronden. Daarom is het erg belangrijk dat het klikt tussen jou en de aannemer.
- Prijs: als je de beste prijs wilt vinden, dan zal je een aantal aannemers in je omgeving moeten vragen om een offerte. Het is dan verstandig niet alleen te kijken naar de prijs, maar hier ook andere punten bij te betrekken, zoals kwaliteit, vakkundigheid, de aangeboden diensten en de garantieregeling.
- Referenties: als laatste kun je de aannemer vragen om referenties in te zien. Deze mensen kunnen je zeer waardevolle informatie geven over hoe het is om met de aannemer samen te werken. Soms kan iemand op papier geweldig lijken, maar is deze persoon in de praktijk niet geschikt voor jouw project. Dit kun je alleen achterhalen door iemand te spreken die hier ervaring mee heeft.
Vergelijk offertes
Is het tijd voor jou om een aannemer aan te gaan wijzen? Dan is de eerste stap die je neemt het verzamelen van offertes bij verschillende betrouwbare bedrijven. Onze vergelijkingstool is zo ontworpen dat je deze offertes gemakkelijk en snel kunt opvragen bij aannemers uit jouw omgeving.