Zo een 4 van die 10 Nederlanders weet niet welk energielabel hun huis heeft. Ondanks dat het energielabel al verplicht is sinds 2008. Generatie X en babyboomers weten vaak niet wat het energielabel is.
Niet alleen is de jongere generatie op de hoogte van het energielabel, ook zijn zij van plan om het label de komende jaren te verbeteren. Voor de meeste Nederlanders die willen verduurzamen, mee bezig zijn of al hebben gedaan (dat is 62 procent) die streven om te verduurzamen en om het energielabel te verbeteren. Dit blijkt allemaal uit het onderzoek van onlineconsumenten adviseur Pricewise, in samenwerking van onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Snel mogelijk verduurzamen
Ondanks dat veel mensen het energielabel niet kennen, geeft wel 61 procent van de Nederlanders aan hoe het energielabel verbeterd kan worden. Vooral de Nederlanders die een laag energielabel hebben (B tot en met G), dit vergeleken met de mensen met een hoog energielabel. Ondanks dat de Babyboomers niet veel weten over hun eigen energielabel hebben zij toch de meeste kennis over hoe zij het energielabel kunnen verhogen.
Volgens Tomas Bleeker, energiespecialist bij Pricewise, hebben Babyboomers ook meer financiële middelen om te verduurzamen. ‘’Desondanks zien we dat vooral jongeren, met name millennials, de ambitie hebben om zo snel mogelijk te verduurzamen. Met de financiële regelingen vanuit de overheid zal verduurzaming de komende jaren in alle generaties normaal en mogelijk zijn.’’
Terugverdientijd
Bleker vindt het niet gek dat de meeste Nederlanders dit niet doen om te verduurzamen, maar ze doen dit vanwege financiële redenen (41 procent). Niet alleen spelen de kosten van de verduurzaming een rol, ook de te lange terugverdientijd van de verduurzaming is voor 28 procent van de Nederlanders doorslaggevend om hun woning niet te verduurzamen.
Bleker: ‘’In eerste instantie zien veel mensen ervan af vanwege de lange terugverdientijd en kosten. Toch levert de verduurzaming van je woning je hoe dan ook iets op. Je huis wordt beduidend meer waard als het een energielabel A draagt. Als je weet welk energielabel jouw woning draagt, worden de mogelijkheden om te verduurzamen en daarmee nog meer te besparen op de energierekening pas duidelijk. Het is daarom niet alleen belangrijk om je energie te vergelijken en te kijken of het goedkoper kan, maar het is ook belangrijk te kijken naar waar de energie verloren gaat. Zo blijft jouw energierekening het laagst.’’
Een energieadviseur nodig
Voor woningeigenaren is het sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk om zelf een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Alleen de energieadviseurs die aan huis komen, mogen de energie labels nog toekennen.
Vorig werd al bekend gemaakt dat woningen met zonnepanelen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – in sommige gevallen een slechter energielabel krijgen.