Door de Coronacrisis is veel in ons leven veranderd zowel in particulier opzicht als in zakelijk opzicht. Het Coronavirus heeft impact op elke ondernemer, want omzetten kelderen en sommige bedrijven zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. Het verduurzamen van een pand of woning staat in deze onzekere tijden niet hoog op het lijstje. Toch kan dit best een gunstige periode zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je toch al van plan was om wat klussen uit te voeren om de tijd om te krijgen.
Energiebesparing voor bedrijven
Het GEA-programma voor industrie, bedrijven en instellingen heeft een aantal energiebesparende maatregelen uitgestippeld, die je als ondernemer ook nog niks kosten. Ten eerste zou je als bedrijf kunnen vragen of je het voorschot op de energierekening kunt verlagen, omdat je zaak toch gesloten is. Zijn er wel mensen aanwezig, doe dan alleen de verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt.
Zet apparaten en dergelijken op kantoor bij thuiswerken uit
Is er niemand aanwezig en wordt er vanuit thuis gewerkt, zet dan verwarming, ventilatie, airco en verlichting uit. Schakel ook apparatuur uit dat niet gebruikt wordt, zoals computers, kopieerapparaten en koffieapparaten. Zet ze niet in stand-by, want zelfs dan verbruikt een apparaat energie.
Maak je verlichting energiezuiniger
Maak ook eens lampen schoon, zodat ze feller schijnen. Hierdoor hoeven er minder lampen aan, wat ook weer in kosten scheelt. Vervang ook de bestaande gloeilampen voor energiezuinige verlicht, zoals Ledlampen. Je kunt ook Ledverlichting halen met ingebouwde bewegingssensor, zodat deze lampen alleen aan gaan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Breng ook tochtstrippen aan bij deuren, brievenbus en ramen, zodat koudeval voorkomen wordt. Isoleer ook verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes.
Groot onderhoud bij bedrijven in de Coronacrisis
Bovengenoemde maatregelen kun je vrij eenvoudig uitvoeren, maar bij groot onderhoud kun je meteen meer energiebesparende maatregelen toepassen. Je kunt een energiescan laten uitvoeren, die gedeeltelijk gesubsidieerd wordt. Met een energiescan krijg je inzicht in wat je mogelijkheden als bedrijf zijn en krijg je inzicht in je energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Ook zijn er voor bedrijven subsidies, die je kan aanvragen wanneer je energiebesparende maatregelen toepast. Energie besparen kan tevens fiscaal aantrekkelijk zijn voor organisaties. Dat maakt weer een beetje het omzetverlies vanwege de Coronacrisis goed.
Hoe zit het met grootverbruikers in de Coronacrisis?
Bij grootverbruikers die jaarlijks een energieverbruik hebben boven de 50.000 kilowattuur en 25.000 kubieke meter gas geldt nog steeds de informatieplicht en de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen. ODRA houdt hierop controle ook in deze tijden. Kun je deze energiezuinige investeringen nu in de Coronacrisis niet aan, dan is het van belang dat je in gesprek blijft met ODRA of je gemeente over de mogelijkheden.
Energie opwekken door verhuur van je dak
Investeren in maatregelen om energie op te wekken, is in deze onzekere tijden voor veel zaken moeilijk. Daar zijn echter oplossingen voor. Je kunt je dak aan partijen verhuren, die hier zonnepanelen op willen plaatsen. Daarbij kun je de SDE+ subsidie die je ontvangt, maar waar je waarschijnlijk geen gebruik van gaat maken, gebruiken bij de verhuur van je dak aan energie opwekkende bedrijven.
Particuliere huishoudens ten tijde van de Coronacrisis
Ook particulieren hoeven de investering in energiebesparende maatregelen in hun woning niet stil te leggen. Vanaf 1 juni is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis verhoogd van twintig naar dertig procent vergoeding van de gemaakte kosten bij energiebesparende maatregelen. Door de subsidie te verhogen hoopt de overheid dat woningeigenaren gedurende de coronacrisis hun huis blijven verduurzamen.
Stroomverbruik laten kelderen
Een groot deel van de Nederlanders werkt nu thuis en/of hebben studerende kinderen thuis zitten, die vanachter de Skype naar school gaan. Hierdoor neemt het stroomverbruik drastisch toe. Om het stroomverbruik in te tomen, kun je het beste stroom verbruikende apparaten helemaal uitzetten en uit stopcontact trekken, want zelfs in stand-by modus verbruiken deze apparaten energie.
Waterverbruik in de gaten houden
Doordat meer gezinsleden thuis zijn, zal de douche vaker gebruikt worden, meer toiletbezoeken plaatsvinden en meer water gedronken worden. Dit leidt tot een toename van het waterverbruik. Dit kun je voorkomen door in een reservoir de vlotter lager af te stellen, want hierdoor verbruik je per spoelbeurt minder water. Je kunt ook een kleiner waterreservoir aanschaffen.
Gasverbruik tegengaan door energiezuinige maatregelen
Doordat iedereen thuis zit, zul je sneller de verwarming weer opzetten. Zeker nu de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet. Een manier om deze kosten te drukken, is door eenmalig te investeren in isolatiemaatregelen, zoals dubbelglas, vloerisolatie en kunststof kozijnen. Combineer je meerdere isolatiemaatregelen heb je daarbij recht op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, waarbij je dertig procent van de gemaakte kosten terug krijgt. Ook kun je een energiezuinige hr-ketel installeren om je gasrekening te verlagen.